„България е с Украйна“. Шествиe на годишнината от руската инвазия протестира срещу Радев

"България е с Украйна". Шествиe на годишнината от руската инвазия протестира срещу Радев

„Тук не е Москва!“ Това беше един първите най-често повтаряни рефрени по време на шествието в София, посветено на първата година от началото на непредизвиканата руска агресия срещу Украйна, започнала на 24 февруари.

Няколко хиляди души се събраха пред президентството в петък, за да подкрепят украинската съпротива и да изразят несъгласие с посланията, отправяни от президента Румен Радев, включително и на международна сцена.

Шествието премина покрай парламента, за да достигне Орлов мост и беше организирано в социалните мрежи под надслов: “Не на руzкия терор! България е с Украйна!” Сред участниците имаше и много украински бежанци.

Основна тема на протеста беше държавния глава, който наскоро в Брюксел открито се обяви против предоставянето на военна помощ на Киев, призовавайки за постигане на мир чрез преговори. Тази негова позиция проворика нееднократни призиви за импийчмънт в петък.

Сред говорилите пред президентството бяха Светлозар Раянов, който преди ден беше задържан за разбиването на няколко плочи от фасадата на съветския паметник, доброволецът в украинската армия Иван Калчев-Глиги и съмишленикът му от “Демократична България” Манол Пейков, който организира дарителски кампании в подкрепа на украинците.

Светлозар Раянов (вляво) говори до лидера на движение БОЕЦ Георги Георгиев, което беше сред организаторите на шествието.

Светлозар Раянов (вляво) говори до лидера на движение БОЕЦ Георги Георгиев, което беше сред организаторите на шествието.

Раянов каза, че е счупил плоча, “на която пише лъжа, защото трябва да е “от признателната БКП”, а не от българския народ”, визирайки разбития надпис, посветен на “Съветската армия освободителка”.

Калчев разкритикува Радев за определението “войнолюбци”, с което той нарича партиите, подкрепящи предоставянето на военна помощ на Украйна, а Пейков благодари на всички дарители и доброволци.

Доброволци, неправителствени организации и украински бежанци участваха в "Флашмоб за Мир" пред Двореца на културата и спорта във Варна.

Доброволци, неправителствени организации и украински бежанци участваха в „Флашмоб за Мир“ пред Двореца на културата и спорта във Варна.

Освен украинци, на шествието присъстваха и много руснаци, включително напуснали родината си заради обявената от Путин през миналата есен “частична мобилизация”.

Преминавайки покрай Руската църква, хората се спряха за малко, скандирайки: “Убийци” и “Долу Путин”. Руският патриарх Кирил, известен с близките си отношения с Владимир Путин, открито подкрепя инвазията от самото ѝ начало.

Подобни демонстрации по повод първата годишнина от войната в Украйна имаше в Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Велико Търново и други градове. По-рано в петък руснаци се събраха на протест и пред руското посолство в София.

Първата годишнина от руската инвазия в Украйна беше отбелязана с антивоенно шествие и в Русе.

Първата годишнина от руската инвазия в Украйна беше отбелязана с антивоенно шествие и в Русе.

Източник:

Свободна Европа

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *