„Задълбочаване на руско-китайското сътрудничество“. Си Дзинпин ще посети Москва 

"Задълбочаване на руско-китайското сътрудничество". Си Дзинпин ще посети Москва 

Китайският президент Си Дзинпин ще направи тридневно посещение в Москва от 20 до 22 март, в рамките на което ще проведе среща с руския си колега Владимир Путин, потвърдиха официално двете страни, предаде Асошиейтед прес.

Според съобщението на Кремъл двамата лидери ще обсъдят „въпроси за по-нататъшното развитие на всеобхватното партньорство и стратегическото взаимодействие между Русия и Китай“ и „в контекста на задълбочаващото се руско-китайско сътрудничество на международната арена“.

Целта на визитата на Си Дзинпин в Москва е да задълбочи още повече доверието между двете страни, съобщи говорител на китайското външно министерство. По думите му това ще бъде „едно пътуване на приятелството, сътрудничеството и мира“, предаде китайската агенция Синхуа цитирана от БТА.

Ройтерс отбелязва, че посещението става в момент, когато Китай предлага да посредничи за мира в Украйна – усилия, които се посрещат със скептицизъм от Запада предвид демонстрираната подкрепа на Пекин за Русия.

Кремъл съобщи, че в рамките на визитата Си в Москва „ще се състои подписване на редица важни двустранни документи“.

Двете страни започнаха партньорство „без ограничения“ през февруари 2022 г., когато Путин посети Пекин за откриването на Зимните олимпийски игри, броени седмици преди Русия да нахлуе в Украйна, припомня Ройтерс.

След началото на руската инвазия на 24 февруари 2022 г. търговският обмен между двете страни скочи, а Китай е най-големият купувач на руски петрол, който е ключово важен източник на приходи за Москва.

Източник:

Свободна Европа

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *