След Полша и Словакия изпраща изтребители МиГ-29 на Украйна 

След Полша и Словакия изпраща изтребители МиГ-29 на Украйна 

Правителството на Словакия реши да изпрати изтребители МиГ-29 на Украйна, съобщи в петък министър-председателят Едуард Хегер, цитиран от Ройтерс.

Това става само ден, след като Полша стана първата страна член на НАТО, която реши да подпомогне украинската съпротива срещу руската агресия с изпращането на бойни самолети.

Варшава планира да изпрати 4 изтребителя МиГ-29 на Киев. Братислава пък разполага с общо 11 такива машини, които бяха извадени от употреба през миналото лято.

Решението на словашкото правителство предвижда на Украйна да бъдат изпратени само самолетите, които са в изправност, а останалите да бъдат използвани за резервни части. Страната ще предостави и част от своите системи за противовъздушна отбрана „2К12 Куб“, заяви Хегер.

Съюзници в НАТО от бившия комунистически лагер, като Полша и Словакия, са особено активни поддръжници на Киев след нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари миналата година, отбелязва Ройтерс.

Западните страни, които предоставят оръжия на Украйна, засега се въздържат от изпращане на изтребители на украинската съпротива.

Източник:

Свободна Европа

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *