Турция започва процедура по ратификация на членството на Финландия в НАТО 

Турция започва процедура по ратификация на членството на Финландия в НАТО 

Турция ще започне процеса по ратифивкация на членството на Финландия в НАТО, каза в петък турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от Ройтерс. Той изрази надежда, че цялата процедура ще бъде завършена до изборите през май.

„Това със сигурност е много важно за цяла Финландия“, каза финландският президент Саули Нинистьо след среща с турския си колега.

В началото на март финландският парламент подкрепи с огромно мнозинство кандидатурата на страната за членство в НАТО.

Няколко месеца след нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари миналата година, Финландия подаде молба за присъединяване към НАТО. Същото направи и Швеция. 30-те страни членки на Алианса подписаха протоколите за приемане на двете страни през миналия юли.

Финландия има 1300-километрова граница с Русия и досега разчиташе единствено на собствените си въоръжени сили за защита.

Новите членове на НАТО трябва да бъдат одобрени от всички страни в Алианса. Хелзинки и Стокхолм все още не са получили съгласието на Турция и Унгария.

Засега кандидатурата на Швеция остава бликирана от Турция, която я обвинява, че укрива хора, които Анкара смята за членове на терористични групи.

Източник:

Свободна Европа

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *