МВР подозира атаки от Русия зад бомбените заплахи в училища. Втори ден евакуации на деца

МВР подозира атаки от Русия зад бомбените заплахи в училища. Втори ден евакуации на деца

Водещата версия на МВР за десетките бомбени заплахи срещу училища в България през последните два дни е, че става въпрос за хибридни атаки, свързани с Русия. Това каза служебният вътрешен министър Иван Демерджиев по време на свое посещение в Малко Търново във вторник.

В понеделник десетки училища в София, Варна и Бургас получиха имейли с бомбени заплахи и бяха евакуирани. Заплахите продължиха и в сряда, като сред мишените на атаката се оказа и Университетът за национално и световно стопанство (УНСС).

Свободна Европа изпрати писмени въпроси до МВР и прокуратурата за общия брой на засегнатите училища, както и какви действия се предприемат по случая, но все още няма отговори.

Това, което се случва с нас, се случва и с много европейски страни

“Това, което се случва с нас, се случва и с много европейски страни в момента”, коментира междувременно вътрешният министър, цитиран от БТА.

Демерджиев добави, че източниците на атаките са едни и същи и действията им разкриват един и същ модел, обвързвайки случващото се с непредизвиканата военна инвазия на Русия в Украйна и последвалите западни санкции срещу Москва. България е сред страните, които Кремъл обяви за неприятелски, след като нападна Украйна на 24 февруари миналата година.

“Сигнализирали сме партньорските служби в САЩ и Великобритания, където се установява, че са регистрирани имейлите и телефоните, от които идват заплахите”, каза още вътрешният министър.

По думите му предстои да бъде анализиран и променен протоколът за реакция при подобни мащабни заплахи, който не е осъвременяван от 2000 г.

“До дни ще бъде изготвена промяна в протокола за действие при такива ситуации у нас. На този етап информациите за първоизточника на бомбените заплахи към български училища, са непотвърдени“, каза Демерджиев.

Изборният процес ще се прекъсва само, ако има реална опасност от подобна заплаха

На въпрос как ще действа МВР, ако бомбените атаки срещу училища продължат и по време на изборния ден в неделя, министърът декларира, че “изборният процес ще се прекъсва само, ако има реална опасност от подобна заплаха”.

Ако в секция се получи такъв сигнал, трябва да се информират органите на реда. Ние трябва да преценим има ли такава или не“, отговори Демерджиев.

Бомбените заплахи срещу училища в София, Варна, Бургас и Сливен продължиха и във вторник сутринта. Сред тях затворените учебни заведения бяха 22-ро СЕУ “Георги С. Раковски” в столицата, Природоматематическата гимназия “Акад. Никола Обрешков” в Бургас, 24 училища във Варна и всички училища в Сливен.

“В нашето училище има 1600 ученици и 135 души персонал. Аз трябва да поема отговорност дали да ги оставя, смятайки че няма бомбена заплаха, или да ги пусна да си ходят и отговорността пак да бъде моя, защото редица мероприятия, които са предвидени, пропадат. При всички положения директорът е виновен и той поема отговорност”, коментира пред БНР директорката на столичното 22-ро училище Елена Карпечева.

Тя призова за “ясно разписани правила, по които да се ръководи, а не под влияние на чувства и емоции”. Същият призив отправи в понеделник и директорът на 51-во СУ “Елисавета Багряна” в София Асен Александров.

Източник:

Свободна Европа

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *