Бомбените заплахи в училища продължават четвърти пореден ден

Бомбените заплахи в училища продължават четвърти пореден ден

Училища от цялата страна продължават да получават бомбени заплахи четвърти пореден ден. По информация на МВР такива сигнали са получени в четвъртък в учебни заведения в София, Бургас, Велико Търново, Стара Загора, Добрич.

Поне 18 училища във Варна също са получили такива зпалахи, съобщи БНТ. Сигнали за поставено взривно устройство са изпратени и на 10 училища в Ямбол, предаде БНР.

Серията от бомбени заплахи срещу десетки училища започна в понеделник, няколко дни преди в България да се проведат извънредни парламентарни избори в неделя. Избирателните секции по традиция се намират именно в училищни сгради.

Всеки сигнал за бомба се проверява от полицията, а съответният директор взима решение дали да отмени класните занимания за 24 часа или те да продължат.

Прокуратурата вече образува разследване за предполагаем акт на тероризъм. Главната дирекция „Борба с организираната престъпност“ в МВР също работи по идентифициране на извършителите на заплахите.

Преди ден президентът Румен Радев коментира, че няма реална заплаха нито за образователната система, нито за провеждането на парламентарния вот в неделя. По думите на служебния вътрешен министър Иван Демерджиев разследването по случая е в напреднала фаза и скоро ще има данни откъде идват заплахите.

Във вторник Демерджиев допусна, че следите водят към Русия, но след реакция на руското посолство в България той отрече да е отправял директни обвинения към руската държава.

Очаква се междуведомствена работна група в МВР да изработи до края на март протокол за реакция при подобни бомбени заплахи, както и да актуализира Националния план за противодействие на тероризма.

Източник:

Свободна Европа

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *