Полша обмисля да засили участието си в „ядреното възпиране“ в рамките на НАТО

Полша обмисля да засили участието си в "ядреното възпиране" в рамките на НАТО

Полша обмисля да участва по-активно в “ядреното възпиране” в рамките на НАТО, но изключва възможността за разполагане на ядрено оръжие на нейна територия. Това заяви висш полски съветник по националната сигурност, цитиран от ДПА.

Коментарът му идва на фона на информациите, че Русия възнамерява да разположи ядрено оръжие на територията на Беларус, която има обща граница с Полша.

“Полша би могла да бъде готова да увеличи своето участие и сътрудничество в рамките на НАТО за ядрено възпиране и да поеме отговорности, но разполагането на ядрени оръжия е нещо различно“, каза пред ДПА Яцек Севера, съветник по сигурността на полския президент Анджей Дуда.

САЩ от десетилетия имат разположени ядрени оръжия в няколко европейски държави, включително Германия.

Разполагането на американски ядрени оръжия в съюзнически страни е известно в терминологията на НАТО като “ядрено споделяне”, припомня БТА.

Участието на Полша в ядреното споделяне досега е било ограничено до консултации като включване в строго секретни срещи на групата на НАТО за ядрено планиране. През октомври Анджей Дуда изрази интерес към по-голямо участие на страната му в тази дейност на алианса.

Източник:

Свободна Европа

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *