„Купчини от хиляди тела“. Ръководителят на „Вагнер“ заплаши, че ще изтегли войските си от Бахмут

"Купчини от хиляди тела“. Ръководителят на "Вагнер“ заплаши, че ще изтегли войските си от Бахмут

Основателят на руската паравоенна групировка Вагнер Евгений Пригожин заплаши да изтегли войските си от бедстващия украински град Бахмут, ако проблемите с доставките на боеприпаси не бъдат решени.

„Всеки ден имаме купчини от хиляди тела, които поставяме в ковчези и изпращаме у дома“, казаПригожин в интервю за руския военен блогър Семьон Пегов. „Загубите са пет пъти по-големи от необходимото заради липсата на артилерийски боеприпаси“, каза Пригожин.

„Вагнер“ ръководи руския натиск за превземане на Бахмут от миналата година, но не успя да отблъсне украинските бойци, които все още държат западните части на града.

Бахмут е ключов транспортен възел в региона на Донецк. През последните няколко месеца в района се водят едни от най-ожесточените битки с големи жертви и от двете страни. Пригожин предупреди, че изтеглянето на „Вагнер“ от Бахмут ще доведе до срив на Русия по други части от 1000-километровия фронт.

Ръководителят на „Вагнер“ каза, че е изпратил писмо до руския министър на отбраната Сергей Шойгу с молба за доставки във възможно най-кратък срок. „Ако недостигът на боеприпаси не бъде попълнен, ние сме принудени (за да не бягаме след това като страхливи плъхове) или да се изтеглим, или да загинем“, каза Пригожин.

Междувременно продължава натискът на руските сили по оста Бахмут-Адвиевка-Маринка. Регистрирани са 48 неуспешни атаки срещу украински позиции, казаха от Генералния щаб на Украйна в ежедневната си справка в събота.

На фона на поредните руски атаки украинският президент Володимир Зеленски призова съюзниците и партньорите на Украйна да предоставят на Украйна по-добра противовъздушна отбрана. Най-малко 25 души, включително няколко деца, бяха убити при вълна от руски удари срещу украински градове, включително столицата Киев.

Източник:

Свободна Европа

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *