Руски съд глоби баба от Сибир с 1 млн. рубли заради антивоенна публикация

Руски съд глоби баба от Сибир с 1 млн. рубли заради антивоенна публикация

Руски съд глоби 65-годишната Марина Новикова с 1 милион рубли (12 400 долара) заради антивоенен пост в социалните медии, публикуван в дните след инвазията на Русия в Украйна. Сумата се равнява на размера на пенсиите за четири години.

Руският прокурор поиска от съда да осъди Марина Новикова на три години затвор за публикуване на „фалшива“ информация за инвазията на Русия сред своите 170 последователи в Telegram през март 2022 г.

Новикова е адвокат и живее в района на Томск. Тя каза пред съда, че предпочита затвора, защотоняма пари да плати глобата. Средната годишна пенсия в района на Томск е около 3100 долара.

Руският президент Владимир Путин подписа през март 2022 г. два законодателни акта, които по същество криминализират всяка критика към армията и нахлуването в Украйна. Новикова е сред първите, които са осъдени по новото законодателство. Тези закони са част от набор от репресивни мерки, които влязоха в сила след непровокираното нахлуване в Украйна през февруари 2022 г.

Публикацията на Новикова е свързана с разговор, който тя е провела с приятелка, живееща в Киев. Тя е написала, че нейната приятелка е спряла да се крие в бункера, защото „това било твърде тежко за здравето й“. В поста се цитират думите на приятелката, която казва, че, „ако се случи по-лошо, тя е готова да умре, ако сградата й бъде ударена от руска ракета“.

Новикова каза, че първоначално е била изненадана, че малко хора са коментирали публикацията й, но в крайна сметка е осъзнала, че те „не искат да разберат какво се случва в Украйна“.

Тя каза, че един приятел се обърнал срещу нея, ставайки свидетел на обвинението, докато други приятели отказали да я защитят. Новикова каза, че има познат, който е стигнал дотам, че да отрече, че я познава. „Направих всичко възможно моите съграждани да ме чуят и да направят правилния избор да застанат на страната на доброто и светлината“, каза Новикова преди произнасяне на присъдата.

След нахлуването в Украйна Кремъл се стреми да смаже всяко несъгласие. През декември съд в Москва призна опозиционния лидер Иля Яшин за виновен в разпространение на т. нар. фалшификации за руската армия заради излъчено видео за убийствата на жители на украинския град Буча.

Източник:

Свободна Европа

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *