„Божие наказание“. Атаката срещу Севастопол е част от подготовката за контранастъплението на Украйна

„Божие наказание“. Атаката срещу Севастопол е част от подготовката за контранастъплението на Украйна

Украински военен нарече експлозията и пожара в депо за съхранение на гориво в Севастопол „божие наказание“ в отговор на вълната от ракетни удари по цивилни цели в Украйна, които убиха най-малко 25 цивилни ден по-рано.

Коментарът е на Андрий Юсов, представител на Главното разузнавателно управление на украинското министерство на отбраната. Руските официални лица изрично обвиниха Украйна и казаха, че депото е било цел на украински дронове.

Резервоар с гориво в петролна база в Севастопол избухна в събота, след като беше ударен от дрон. Пожарът е обхванал площ от около 1000 кв. м. Няма данни за жертви и пострадали.

Военното разузнаване на Украйна каза, че повече от 10 терминала за съхранение са били унищожени при инцидента в събота. Русия каза, че става въпрос четири. На видео от мястото се виждат поне седем горящи терминала.

Съобщава се, че депото за гориво е било използвано за граждански цели, въпреки че Юсов твърди, че е снабдявало и военноморските сили.

Атаката срещу петролното депо в анексирания от Русия Севастопол е част от подготовката за контранастъплението на украинската армия, съобщи Радио Свобода. „Това, че е подкопана логистиката на противника, е един от елементите на подготовката за мощни активни действия на силите за отбрана. Това е подготвка за широкото пълномащабно настъпление, което всички очакват“, каза Наталия Гуменюк, говорител на Обединеното командване „Юг“ на въоръжените сили на Украйна.

Гуменюк каза, че експлозията е засилила безпокойството сред руския военен персонал и е в ход евакуация на роднини. Севастопол е домът на Черноморския флот на Русия и други военни части.

Засега няма независимо потвърждение на коментарите на Гуменюк.

Междувременно назначеният от Русия ръководител на региона посочи директно Украйна като отговорна на атаката. „Според предварителната информация пожарът е причинен от дрон “, написа Михаил Развожаев в Telegram.

Експлозии се чуват почти всеки ден в Крим и Севастопол от август насам. Руските окупационни власти твърдят, че взривовете са причинени от противовъздушна отбрана, стреляща по украински дронове.

Украйна редовно нанася удари по локации отвъд границата в Русия, предимно с помощта на дронове, въпреки че никога не е поемала отговорност за това. Атаките са нанесли сравнително малко щети и жертви, но създават напрежение сред местното население.

Във вечерното си обръщение в събота президентът Володимир Зеленски каза, че шест деца са сред най-малко 23 души, убити при руски удари, насочени към жилищни сгради в различни райони на страната.

Източник:

Свободна Европа

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *