Папа Франциск обяви, че участва в мисия за постигане на мир в Украйна 

Папа Франциск обяви, че участва в мисия за постигане на мир в Украйна 

Ватиканът участва в мисия за постигане на мир в Украйна. Това каза папа Франциск в неделя пред журналисти в самолета от Будапеща към Рим след края на посещението му в унгарската столица, където се срещна и с премиера Виктор Орбан.

„Искам да направя всичко, което трябва да се направи. Има мисия, която е в ход сега, но все още не е публична. Когато тя бъде оповестена, аз ще я представя“, каза главата на римокатолическата църква, цитиран от БТА.

По думите му темата е била обсъдена по време на разговорите му с Орбан и представителя на руската църква в Будапеща митрополит Иларион.

„Мисля, че мирът се постига винаги чрез отваряне на каналите. Вие никога не можете да постигнете мир чрез затваряне. Това не е лесно“, добави папата.

Преди дни украинският премиер Денис Шмигал се срещна с папата във Ватикана и заяви, че са дискутирали формулата за мир, предложена от президента на Украйна Володимир Зеленски. Той каза също така, че е поканил папата да посети Киев.

Украйна настоява за пълно оттегляне на руските сили от нейната територия, включително от незаконно анексирания от Москва Кримски полуостров през 2014 г.

Източник:

Свободна Европа

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *