„Нашите отношения са институционални“. Атанасова потвърди, че Гешев е търсил обяснение от нея 

"Нашите отношения са институционални". Атанасова потвърди, че Гешев е търсил обяснение от нея 

Председателката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова е политикът, на когото главният прокурор е звънял по телефона, за да търси обяснение защо номинираната за премиер Мария Габриел миналия петък се обяви за неговата оставка. Това потвърди самата Атанасова пред бТВ в четвъртък.

Коментарът ѝ дойде по повод изявлението на Иван Гешев, че е звънял на „жена – политик“, която е стояла до Габриел, и от нея е разбрал, че за атаката на ГЕРБ срещу него са знаели „много тесен кръг от хора – лицето Бойко Методиев Борисов и може би един-двама, пет други“.

Атанасова потвърди, че наистина е казала на Гешев, че тогава за пръв път е чула намерението на Габриел да настоява за предсрочното отстраняване на главния прокурор. Тази заявка беше подкрепена от ДПС, а веднага след това шестима членове на Прокурорската колегия на ВСС поискаха процедура за освобождаването на Гешев.

По повод подкрепата от ДПС за оставката Гешев пък каза, че е останал учуден, защото представителите на движението не са оставили у него „впечатление, че взимат безпринципни решения, които в етичен аспект може би граничат с предателство“.

“На това заседание на парламентарната група го чух. Да, и това стана пред всички медии. И аз бях жената, за да отговоря на още един въпрос, на която г-н Гешев се обади по телефона да попита вярно ли е, че Мария Габриел е казала това пред нашата парламентарна група”, каза Атанасова в четвъртък.

На въпрос по повод откровението на главния прокурор, че е смятал за “приятел” въпросния “политик – жена” за свой приятел, председателката на ПГ на ГЕРБ посочи, че “нашите отношения са институционални”. По думите ѝ въпросът защо главният прокурор я смята за приятел, е към самия него.

“Аз като председател на най-голямата група в парламента е съвсем естествено да имам комуникация. Той, както и много други хора, ми имат телефона, той е публичен”, каза още Атанасова, добавяйки, че “не е нормално” главният прокурор да ѝ се обажда и да ѝ иска обяснение за действия на партията ѝ.

По повод заявката на Габриел правосъдният министър в евентуалния ѝ кабинет веднага да поиска отстраняването на Гешев, депутатката коментира, че номинираната за премиер бивша еврокомисарка носи цялата отговорност.

Преди ден лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов също препрати отговорността за тази заявка изцяло към Габриел. Той се оплака пред медиите в парламента, че “прокурорът, като говори, само за мен говори” и подчерта, че “Мария Габриел отговаря”, а той е “само на първия ред депутат”.

Коментарът му беше провокиран от изявлението на Иван Гешев в понеделник, в което той нарече нееднократно лидера на ГЕРБ “лицето Бойко Методиев Борисов” и призова “политическият боклук” да бъде “изметен” от парламента.

Източник:

Свободна Европа

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *