„Ситуацията е тревожна“. ВСС ще обсъди сигнала срещу Гешев, той каза, че е призован в прокуратурата 

"Ситуацията е тревожна". ВСС ще обсъди сигнала срещу Гешев, той каза, че е призован в прокуратурата 

Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) реши в четвъртък да обсъди сигнала срещу главния прокурор Иван Гешев, подаден преди два дни от неговия заместник Борислав Сарафов в Софийската градска прокуратура (СГП).

В него той твърди, че Гешев се е намесил в разследването “Барселонагейт”, че е присвоил почивна база на прокуратурата в Боровец, както и че е направил незаконен запис на члена на ВСС Йордан Стоев.

Съветът предстои да се занимава и със серия искания за отстраняване на представителите на висшето ръководство на държавното обвинение. Шестима членове на Прокурорската колегия на ВСС поискаха освобождаването на Гешев, Сарафов поиска отстраняването на заместника си в следствието Ясен Тодоров, а Гешев – оставката на Сарафов.

На този фон тази седмица продължава да ескалира напрежението между главния прокурор и “политическия боклук в парламента”, както той нарече партиите, които искат неговата оставка. Освен “Продължаваме промяната – Демократична България” (ПП-ДБ) и БСП, които настояваха за нея отдавна, от миналата седмица за това се обявиха ГЕРБ и ДПС, които досега защитаваха Гешев.

Главният прокурор дори изнесе твърдения за свои връзки с политици и призна, че негов “съученик от много години” води делото за т.нар. къща в Барселона, по което от около 3 години се разследват съмнения за връзка на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов със схема за пране на пари в Испания.

Обсъждането на сигнала на Сарафов срещу главния прокурор беше предложено от Атанаска Дишева от Съдийската колегия на съвета. Тя настоя, освен Гешев и заместника му, с колегите ѝ да изслушат и останалите споменати в сигнала.

Както Свободна Европа писа, в него се посочва, че в понеделник сутринта – час преди изявлението на Гешев, в което скъса оставката си пред медиите, Сарафов е бил поканен в неговия кабинет. Покана е била отправена към останалите му заместници, върховните прокурори Ваня Стефанова и Сийка Милева, както и към градския прокурор Илияна Кирилова. Сарафов твърди, че пред тях Гешев е заявил, че лично е записал свой разговор със Стоев, проведен в дома му в неделя, 14 май.

„След това въведение и след уточнението, че сам е направил над 150 подобни записа на разговорите си с политици, магистрати и членове на ВСС, г-н Гешев пусна записа от телефона си“, разказва още Сарафов в сигнала си, твърдейки, че това е незаконен таен запис, който нарушава Конституцията и представлява престъпление по Наказателния кодекс.

Междувременно самият Гешев обяви, че в понеделник е призован в прокуратурата заради проверка за търговия с влияние. Преди ден СГП съобщи, че вече проверява сигнала на Сарафов, но без да дава подробности какво престъпление проверява.

Призовка и почивка

“Не съм нарушил Конституциите и законите на страната. И мога да го докажа. Ще го докажа в съответни процедури, дали в проверка, в досъдебно производство. Моята работа е да защитя Конституцията и сигурността на българските граждани”, каза Гешев в отговор на директен въпрос от Дишева.

Освен това той помоли колегите си да решат още в началото на заседанието в каква точно процедура ще обсъждат сигнала на заместника му, защото по-късно през деня има служебни ангажименти, а и планира да излезе в отпуска “по лични причини”.

Преди началото на заседанието на Пленума на ВСС в четвъртък ситуацията коментираха председателите на Върховния касационен съд (ВКС) и Върховния административен съд (ВАС) – Галина Захарова и Георги Чолаков.

“Ситуацията е тревожна, дори е жалко и не съм допускала, че в държава член на Европейския съюз (ЕС), трябва да се върнем десетки години назад и да водим отново битка за независимост”, коментира Захарова пред медиите. “Ако се замислим в ретроспекция, на фона на случки, които има преди това, не би следвало да се учудваме. В случая просто е драстично проявлението.”

Председателката на ВКС призова “всички членове на ВСС да бъдат максимално дистанцирани, за да можем все пак да вземем едно решение, което ще установи истината в максимална степен и ще се опита да предотврати настоящата криза, която вероятно може и да се задълбочи, но и да стане база за по-нататъшна регулация в структурите на съдебната власт”.

“Това, което се случва в момента, не помага за авторитета на съдебната власт, даже обратното”, добави и колегата ѝ начело на ВАС Чолаков.

Подобно на Захарова, той потвърди, че с искането на шестимата членове на Прокурорската колегия за отстраняване на Гешев започва процедура, в която “трябва да бъдат проверени редовността и допустимостта на тази процедура”.

“Следва да бъдат събрани съответните доказателства и чак тогава може да вземе становище по съществото ѝ”, каза още Чолаков, според когото в момента няма основание Гешев, Сарафов и Тодоров да бъдат временно отстранени веднага.

Обсъждането на сигнала на Сарафов ще бъде проведен на следващо специално заседание на ВСС, което ще бъде свикано от правосъдния министър Крум Зарков. Съветът предстои тогава да изясни и какво ще прави с насрещните предложения на главния прокурор и заместника му срещу двамата да бъдат образувани дисциплинарни производства.

Източник:

Свободна Европа

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *