„В най-кратки срокове“. Инспекторатът към ВСС реши да провери изявленията на Гешев и Сарафов  

"В най-кратки срокове". Инспекторатът към ВСС реши да провери изявленията на Гешев и Сарафов  

Пет дни, след като главният прокурор Иван Гешев и заместникът му Борислав Сарафов размениха обвинения в предателство и манипулиране на дела с цел “изнудване” на политици, Инспекторатът към Висшия съдебен съвет (ИВСС) обяви, че се е самосезирал и ще направи проверка по случая.

Повод за реакцията на органа е, че в изявленията на двамата се съдържат “твърдения за поведение, накърняващо независимостта на прокурора и поведение, накърняващо престижа на съдебната власт”.

“Случаят е разпределен на инспектор при спазване принципа на случайния подбор. Проверката ще приключи в най-кратки срокове”, съобщи пресцентърът на ИВСС в петък.

Миналата седмица номинираната от ГЕРБ за премиер Мария Габриел изненадващо се обяви за оставката на Гешев, а ДПС я подкрепи. Веднага след това шестима членове на Прокурорската колегия на ВСС внесоха искане за отстраняването на главния прокурор.

В началото на седмицата той отказа да подаде оставка и нападна “политическия боклук в парламента”, заканвайки се да направи разкрития за политическото влияние в държавното обвинение, а Сарафов поиска охрана, защото се страхува от “методите на г-н Гешев”.

Последва сигнал за три престъпления от Сарафов срещу Гешев и насрещни предложения за дисциплинарни производства срещу двамата. Другата седмица предстои ВСС да обсъди сигнала на Сарафов и да започне процедурата по отстраняването на главния прокурор. Междувременно Гешев съобщи, че е призован в понеделник в Софийската градска прокуратура на разпит по дело за търговия с влияние.

Източник:

Свободна Европа

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *