Гешев се сдоби с още едно предложение за отстраняване заради „мутренски и непристойни“ думи

Гешев се сдоби с още едно предложение за отстраняване заради "мутренски и непристойни" думи

Четирима членове на Прокурорската колегия на ВСС са внесли в съвета второ предложение за отстраняването на главния прокурор Иван Гешев. Този път то е за уронване на престижа на съдебната власт с “обидни квалификации към представители на законодателната власт”.

Поводът за предложението е изявлението на Гешев отпреди седмица, в което той призова “политическият боклук” да бъде “изметен” от парламента, след като демонстративно скъса оставката си.

Реакцията му беше провокирана от изненадващо поисканата му оставка от номинираната за премиер от ГЕРБ Мария Габриел, която беше подкрепена и от ДПС. Веднага след промяната в позициите на двете партии, които в миналото винаги са защитавали Гешев, отстраняването му беше предложено официално от шестима членове на Прокурорската колегия на ВСС.

Четирима от тях сега правят и второто предложение – Йордан Стоев, Калина Чапкънова, Георги Кузманов и Гергана Мутафова.

“С тези обидни квалификации се демонстрира явно неуважение към политическата система в страната ни и нейното функциониране“, пишат четиримата.

Според тях “използваната лексика, интонация и жестове на главния прокурор се възприемат от представители на законодателната власт като “мутренски и непристойни” за един висш представител на съдебната власт и се определят като “закана с откровен рекет спрямо политическата система”.

“Описаните действия на г-н Иван Гешев, като осъществени от най-висшия административен ръководител в системата на държавното обвинение, са силно укорими. Накърняването на престижа на съдебната власт е основание за предсрочно освобождаване на Иван Гешев от длъжността “главен прокурор”, пише още в новото предложение, пидписано от Стоев, Чапкънова, Мутафова и Кузманов.

Четиримата бяха сред споменатите в записа на разговор между Гешев и Стоев, който главният прокурор пусна пред медиите преди ден, за да онагледи как се случва политическото влияние в съдебната система.

Този запис беше включен и в сигнала на заместника на главния прокурор Борислав Сарафов срещу Гешев, който се проверява от Софийската градска прокуратура. Върховната касационна прокуратура пък проверява изнесените от Гешев твърдения на 15 май, че е бил заплашен, за да подаде оставка. Главният прокурор вече даде обяснения и по двете.

Междувременно прокуратурата обяви, че е започнала проверки и по сигнали срещу Калина Чапкънова и Георги Кузманов от ВСС, както и срещу лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и Мария Габриел.

В четвъртък предстои ВСС да изслуша Гешев, Сарафов и останалите членове на съвета и прокурори, споменати в сигнала на заместника на главния прокурор в сигнала му за незаконно записване на Йордан Стоев.

Източник:

Свободна Европа

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *