ВСС допусна първото искане за отстраняване на Гешев. Вносителите му се оплакаха от репресия 

ВСС допусна първото искане за отстраняване на Гешев. Вносителите му се оплакаха от репресия 

Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) реши в четвъртък да допусне за разглеждане първото искане за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев, направено на 12 май от шестима членове на Прокурорската колегия на съвета. След седмица във ВСС предстои дебатът по същество.

Повод за него станаха твърденията на заместника на главния прокурор Борислав Сарафов, че Гешев лично се е намесил в разследването на взрива до кортежа му, избухнал на 1 май, като устно е е разпоредил на мястото да бъде допуснат израелски експерт. Самият главен прокурор отрича това и твърди, че по това време е бил в отпуск и функциите му са били изпълнявани от Сарафов, за което е издал заповед в края на април.

Предложението за отстраняването му беше внесено непосредствено, след като номинираната от ГЕРБ за премиер Мария Габриел поиска оставката на Гешев, а ДПС я подкрепи. До този момент двете партии винаги са защитавали позициите на главния прокурор. Последва открит конфликт между Гешев и лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, като главният прокурор скъса оставката си и призова “политическият боклук” да бъде “изметен” от парламента.

По-рано тази седмица последва и второ искане за освобождаването на Гешев. То беше внесено от четирима членове на Прокурорската колегия, които бяха и сред вносителите на първото предложение. Повод за него стана първото публично изявление на главния прокурор, по време на което той неколкократно атакува политици, обвинявайки ги в “брутален опит” за овладяване на съдебната власт.

В началото на заседанието в четвъртък Гешев призова шестимата членове, поискали оставката му, да си направя отводи, изразявайки съмнения, че те са били обект на външен натиск да направя това предложение. Като аргумент в подкрепа на това главният прокурор приложи като доказателство по процедурата копие от запис на разговор с члена на ВСС Йордан Стоев, проведен на 14 май в дома на Гешев.

Самият той възпроизведе въпросния запис в понеделник пред медиите като доказателство, че е мишена на политическа атака. От репликите в този разговор ставаше ясно, че Стоев отива при Гешев като “емисар”, за да уговори условията по неговата доброволна оставка. Като “основен двигател” на всичко това беше споменат “Бойко Банкята”.

Гешев твърди, че не е направил сам този запис, а той е бил предаден на флашка на негов служител от мъж в Съдебната палата. Главният прокурор твърди още, че по време на разговора си със Стоев той се преструва, че е съгласен да подаде оставка, за да установи като бивш оперативен работник кой е замесен в “заговор срещу държавата”.

В записа се споменаваха като замесени шестимата вносители на искането за отстраняване на Гешев – Огнян Дамянов, Калина Чапкънова, Йордан Стоев, Георги Кузманов, Гергана Мутафова и Светлана Бошнакова. В четвъртък те декларираха, че върху тях не е упражняван външен натиск, а са изразили собствената си воля, предлагайки освобождаването на главния прокурор. От заседанието отсъстваше единствено Дамянов.

Някои от тях пък реагираха с обвинения срещу Гешев, че прокуратурата е предприела срещу тях репресивни действия, привиквайки ги на разпити във Върховната касационна прокуратура (ВКП). Там се води проверка за търговия с влияние и корупция по твърденията от първото изявление на Гешев от 15 май.

“Елементарен опит за сплашване. Не аз съм поканил Иван Гешев, за да му отида в дома на гости”, коментира записаният Стоев пред медиите преди заседанието на ВСС, добавяйки, че той, Чапкънова и Кузманов са призовани във ВКП.

“Мога да гледам колегите си и всички хора в очите”, добави още Стоев, наричайки възпроизведения от Гешев запис “манипулация, която цели да се отклони вниманието от процедурата и да се създадат процедурни пречи и да се окаже натиск върху все повече и повече хора”.

По време на последвалото заседание Мутафова пък поиска главният прокурор да каже как е станало самосезирането на ВКП по този случай и чия резолюция стои върху постановлението за образуване на проверка. Главният прокурор припомни, че в момента е в платен годишен отпуск и я посъветва да изисква тази информация от прокуратурата по официален ред.

Източник:

Свободна Европа

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *