„Следобед ще ме чуете“. Габриел трябва да получи втория мандат според Росен Желязков

„Следобед ще ме чуете“. Габриел трябва да получи втория мандат според Росен Желязков

Представители на ГЕРБ реагираха на записа, който пусна депутатът от „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) Радостин Василев.

Председателят на парламента Росен Желязков (ГЕРБ) каза, че Мария Габриел трябва да е премиер на евентуалния кабинет с втория мандат, а не както беше договорено това да е Николай Денков от ПП-ДБ.

“Доверието в процеса на преговори за съставяне на експертен, а не политически кабинет, е счупено. Не съм говорил с Мария Габриел, но смятам, че тя е много обидена и е загубила доверие. За да се възстанови доверието ѝ, тя трябва да отиде да получи папката за съставяне на кабинет с мандата на „Продължаваме промяната“, каза Желязков в интервю за БТВ.

Мария Габриел каза, че ще говори по-късно в събота. “Следобед ще ме чуете. На мен ми е много важно в Изпълнителна комисия да знаят моето мнение и моето виждане и това смятам да направя днес“, каза Мария Габриел, цитирана от БТА. „Винаги съм усмихната и не бива да се бъркат емоциите с твърдостта, принципността, прозрачността и принципите, които се спазват отначало докрай“, каза Габриел.

Коментарите са в отговор на разпространени в петък записи от Радостин Василев. Той каза, че те са от заседание на Националния съвет на „Продължаваме промяната“, проведено на 21 май, неделя. В записа се чуват гласове, част от които звучат като тези на Кирил Петков и Асен Василев от „Продължаваме промяната“. По-късно в петък Василев разпространи по-дълъг запис, за който твърди, че е на цялото заседание.

На записа се обсъждат различни политически теми, една от които е свързана с предложения на партията за възможни назначения в държавни служби, които са били одобрени от посолства на други страни. Във връзка с това „Възраждане“, БСП и „Има такъв народ“ обвиниха ПП-ДБ в „отказ от национален суверенитет“. Лидерът на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков отрече партията му да е съгласувала предложения за кадри за български служби с чуждестранни посолства.

Петков написа във Фейсбук, че „ако искате да видите как работи една нормална демократична партия и колко са трудни решенията, които трябва да се вземат, моля изслушайте целия запис. Знам, че е близо 5 часа, но си заслужава“. В четвъртък Петков каза, че записите са манипулирани компромати.

Председателката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова написа във Фейсбук: „Единственото, което ще им кажа, е: „вратата е ей там“. В публикацията не е уточнено към кого е тази реплика.

Депутатът от ГЕРБ Делян Добрев написа също публикува статус след разпространяването на записа, който е с продължителност над 4 часа. „4:30 часа измами, далавери, преврати, предателства, ориенталска култура…“, написа Добрев.

Лидерът на партията Бойко Борисов каза в петък, че записите няма да му повлияят при гласуването за съставяне на кабинет. Борисов каза, че записите обслужват различни интереси, които не искат България да се стабилизира.

Записът беше разпространен от Радостин Василев дни след постигнатото споразумение между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС за правителство на ротационен принцип за 18 месеца. Решението на двете формации беше обявено в понеделник. Президентът Румен Радев все още не е казал кога ще връчи втория мандат на ПП-ДБ.

Източник:

Свободна Европа

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *