Антикорупционният фонд сезира прокуратурата за прикрита проверка срещу Борислав Сарафов

Антикорупционният фонд сезира прокуратурата за прикрита проверка срещу Борислав Сарафов

Антикорупционният фонд (АКФ) сезира прокуратурата за прикрита проверка срещу директора на Националната следствена служба и заместник-главен прокурор Борислав Сарафов. Поводът са снимки, които АКФ е получил.

На снимките се вижда Сарафов, заедно с бившия следовател Петър Петров, известен с прякора Пепи Еврото, Любена Петрова, за която е известно, че е близка с Петров и още двама души.

Снимките са от неизвестен подател и са от затворения вече столичен ресторант „Осемте джуджета“. Според АКФ те „потвърждават изнесените досега информации за схеми за неправомерно влияние и използване на прокуратурата в частни интереси, с участието на бившия шеф на столичното следствие Петьо Петров и действащи магистрати“.

Имената на Петър Петров и Любена Петрова станаха популярни покрай разкритията на бизнесмена Илия Златанов пред АКФ за начина, по който Златанов е бил изнудван и принуден да прехвърли бизнеса си.

Златанов казва, че заради организираната от Петьо Петров, жена му Любена и представители на прокуратурата, МВР и „Делта гард“ схема, са загубили различни активи, сред които луксозни коли, злато и големи суми пари. Името на Петров се свързва с корупционни схеми за влияние в прокуратурата, чрез които някои разследвания могат да бъдат спирани, а други – ускорявани, като целта е да бъдат заграбвани печеливши бизнеси.

КПКОНПИ започна проверка срещу Борислав Сарафов през 2019 г. Тя е свързана с данни, изнесени в сайта Бивол, че синът на Борислав Сарафов – Боби, който е на 21 години, има апартамент, ателие и гараж на обща стойност 540 хил. лв. Те са придобити през 2018 и 2019 г. Антикорупционната комисия трябваше да провери Борислав Сарафов, а НАП да направят данъчна ревизия. Досега не е известно дали тези проверки са приключили и как.

В събота стана ясно, че докато Борислав Сарафов е изпълнявал длъжността главен прокурор в началото на май е прекратено делото за снимките в спалнята на бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.

Снимките с Борислав Сарафов се появяват на фона на силно противопоставяне в ръководството на прокуратурата, стартирала процедура за освобождаване на главния прокурор Иван Гешев и опитите за съставяне на редовен кабинет.


Източник:

Свободна Европа

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *