Президентът ще връчи мандат за съставяне на правителство на ПП-ДБ 

Президентът ще връчи мандат за съставяне на правителство на ПП-ДБ 

Президентът Румен Радев ще връчи в понеделник мандат за съставяне на правителство на втората по големина парламентарна група „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ). Съобщението идва ден след обявеното замразяване на преговорите от страна на ГЕРБ.

На 22 май кандидатът за министър-председател на ГЕРБ Мария Габриел върна на президента неизпълнен мандат за съставяне на правителство. Това се случи след като по-рано номинираният за министър-председател Николай Денков от ПП-ДБ каза, че коалицията му, която трябва да получи втория мандат, се е договорила с ГЕРБ за подкрепа.

Двете коалиции съобщиха, че са се договорили за управление с мандат на ПП-ДБ и премиери на ротация за срок от 9 месеца и министри, посочени от ПП-ДБ. Няколко дни по-късно стана ясно, че има желание от ГЕРБ за включване в кабинета и на други техни министри (освен Мария Габриел).

В събота от ГЕРБ съобщиха, че замразяват преговорите. Като причина бяха посочени разпространени в петък записи от Радостин Василев от заседание на Националния съвет на „Продължаваме промяната“, проведено на 21 май, неделя.

На записа се обсъждат различни политически теми, една от които е свързана с предложения на партията за възможни назначения в държавни служби, които са били одобрени от посолства на други страни.

Източник:

Свободна Европа

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *