„Да се деполитизира съставът“. Николай Денков „ще размразява“ преговорите с ГЕРБ за общ кабинет

"Да се деполитизира съставът“. Николай Денков "ще размразява" преговорите с ГЕРБ за общ кабинет

Номинираният за премиер на ротация от „Продължаваме промяната-Демократична България4 (ПП-ДБ) Николай Денков „ще размразява“ преговорите за съставяне на кабинет с подкрепата на ГЕРБ и премиер на ротация Мария Габриел. Това каза Денков в интервю за БТВ.

Преговорите бяха замразени от страна ГЕРБ в събота след като депутатът от ПП-ДБ Радостин Василев публикува тайна направен запис от заседанието на Националния съвет на „Продължаваме промяната“, на който се обсъжда дали формацията да приеме вариант за кабинет с премиер на ротационен принцип.

В неделя Денков каза, че „не е обсъждан вариант за смяна на ротацията“. В събота председателят на парламента Росен Желязков (ГЕРБ) каза, че Мария Габриел трябва да е премиер на евентуалния кабинет с втория мандат, а не както беше договорено това да е Николай Денков от ПП-ДБ.

Според Денков „има смисъл да продължи разговора в тази посока [оттегляне на политическите лица и присъствие само на експерти]. Аз имам някои идеи в това отношение. Може още малко да се деполитизира съставът“. В състава на кабинет, който е предложен от ПП-ДБ е Асен Василев, който е съпредседател на „Продължаваме промяната“ и е предложен за финансов министър.

„Аз съм готов да вкараме повече експерти, ако те си тежат на мястото. Това, което е ясно е, че няма как ние да вкарваме повече политически лица. По-скоро посоката ще бъде да деполитизираме този състав“, каза Денков. В четвъртък стана ясно, че има желание от ГЕРБ за включване в кабинета и на други техни министри (освен Мария Габриел).

„България се нуждае от стабилно проевропейско правителство, което да работи за Шенген, присъединяване към еврозоната и истинска съдебна реформа, за да се противопостави на проруската намеса. Опитите да се използват неразрешени записи на частни политически срещи за провокиране на институционален хаос няма да успеят“, написа в Туитър съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков.

„Абсолютно императивно е да се излъчи правителство с втория мандат, трябва да се направят всички усилия това да се случи при гарантиране на определени национални политически резултати. Всичко останало трябва да остане за мемоари, лични преживявания, будоарни емоции и пр., които нямат нищо общо с нашата отговорност за съдбата на републиката“. Това каза в интервю по БНР съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов.

Ден след като от ГЕРБ казаха, че замразяват преговорите за съставяне на кабинет, президентът Румен Радев каза, че ще връчи мандат за съставяне на кабинет. Президентът няма срок, в който трябва да го направи.

Източник:

Свободна Европа

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *