Васил Терзиев е кандидатът за кмет на София на ПП, ДБ и „Спаси София“. Борис Бонев ще води листата

Васил Терзиев е кандидатът за кмет на София на ПП, ДБ и "Спаси София". Борис Бонев ще води листата

Предприемачът Васил Терзиев официално беше издигнат във вторник за кандидат-кмет на София с подкрепата на “Продължаваме промяната” (ПП), “Демократична България” (ДБ), “Спаси София” и “Екипът за София”. Местните избори предстоят тази есен. Водач на листата с кандидати за общински съветници, издигната от екипа на Терзиев, ще бъде лидерът на “Спаси София” Борис Бонев.

Столицата се управлява вече 12 години от ГЕРБ, като настоящият столичен кмет Йорданка Фандъкова вече обяви, че няма да се кандидатира за нов мандат. Партията ѝ все още не е обявила номинацията си за поста.

При представянето си Терзиев изброи три основни цели на своята предизборна кампания:

  • победа още на първи тур;
  • мнозинство в Столичния общински съвет;
  • София да стане европейски град за пример.

“Амбицията ни е след 4 години, когато се съберем пак тук, да се погледнем в очите и да сме доволни, че няма големи разлики между това, което сме казали, и което сме изпълнили”, каза Терзиев.

През 2002 г. той, Светозар Георгиев, Бойко Яръмов и Христо Косев основават софтуерната компания “Телерик”, която 12 години по-късно беше продадена за над 260 млн. долара. След това Терзиев инвестира в стартъпи, а от 2017 до 2023 г. е в управлението на фонда за рискови инвестиции “Илевън”.

Новият кандидат-кмет на София е съосновател на “Телерик Академия”, в която от 2010 г. насам се обучават програмисти, както и на бизнес инкубатора “Кампус Екс”, чиято цел е да създава благоприятна среда за стартиращи компании.

Васил Терзиев е бил член на управителните съвети на образователната организация “Заедно в час”, както и на Американския университет в България.

Борис Бонев говори след представянето на Васил Терзиев (вляво).

Лидерът на “Спаси София” Борис Бонев, който на предишния местен вот през 2019 г. беше независим кандидат-кмет и стана независим общински съветник, ще бъде водач на листата с кандидати за общински съветници, излъчена от екипа на Терзиев. Наскоро неговата партия представи своя програма за бъдещето на града.

“Гласувам пълното си доверие на Васил. С него няма да е просто добро управлението. Ще ги разбием. София ще бъде град, с който наистина ще се гордеем”, каза Бонев.

Организацията “Екипът на София”, която също подкрепя кандидатурата на Терзиев, е съставена от десетки експерти по различни градски политики, системно управление, процеси, данни, планиране и медиация. Тя се ръководи от архитект Любомир Георгиев.

Източник:

Свободна Европа

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *