Урсула фон дер Лайен предпочете за еврокомисар Илиана Иванова пред Даниел Лорер

Урсула фон дер Лайен предпочете за еврокомисар Илиана Иванова пред Даниел Лорер

Председателката на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен одобри номинираната от ГЕРБ Илиана Иванова за български еврокомисар на мястото на вицепремиера Мария Габриел, предаде БТА.

Досега Иванова беше член на Европейската сметна палата, а преди това – общински съветник в София (2007-2009) и евродепутат (2009-2012) от ГЕРБ.

Другата кандидатура за поста беше издигната от “Продължаваме промяната – Демократична България” (ПП-ДБ) – депутатът и бивш министър на иновациите и растежа Даниел Лорер.

“И двамата кандидати показаха голяма ангажираност към Европейския съюз и към работата на комисар”, се казва в цитирано от БТА изявление на Фон дер Лайен след вчерашните ѝ срещи с Иванова и Лорер.

“След тези интервюта реших да предложа на Съвета на ЕС и на Европейския парламент назначаването на Илиана Иванова на поста комисар. Тя ще отговаря за иновациите, изследванията, културата, образованието и младежта”, допълва председателката на ЕК.

България остана без еврокомисар, след като Мария Габриел напусна ЕК, за да бъде кандидат за премиер на ГЕРБ-СДС. Впоследствие тя стана вицепремиер и министър на външните работи в кабинета на Николай Денков.

Източник:

Свободна Европа

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *