Оправдан за аферата „САПАРД“ осъди прокуратурата за 70 000 лв.

Оправдан за аферата "САПАРД" осъди прокуратурата за 70 000 лв.

Бизнесменът Иван Иванов, който беше сред подсъдимите за измами с европейски средства по програма САПАРД в продължение на години, но накрая – напълно оправдан, сега осъди прокуратурата на първа инстанция, съобщи правният сайт „Лекс“. Държавното обвинение му дължи обезщетение от 70 000 лв.

Аферата „САПАРД“ стана известна в края на 2006 г., точно преди присъединяването на България към Европейския съюз (ЕС). Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) обяви, че е установила измама с евросредства, в която са замесени бизнесмени, близки до тогавашните управляващи от тройната коалиция на БСП, НДСВ и ДПС, както и двама германци.

Германците бяха осъдени още през 2008 г., но в България казусът беше разделен в две производства и стана един от примерите за бавно правораздаване. През 2010 г. на първа инстанция и по двата процеса бяха произнесени осъдителни присъди, които след това са отменени. Едното дело приключи окончателно с оправдателни присъди в края на 2016 г., а другото беше прекратено по давност през март 2021 г. Така случаят приключи без осъдени в България.

Едното дело беше за престъпна група, източила 7.5 млн. евро – срещу Марио Николов, съпругата му Мариана, Анна Шаркова, Валентин Ангелов, Лазарина Георгиева, Иван Иванов, Григор Главев, Петя Хаджииванова и Радмил Петров. Другото беше за пране на пари – срещу Людмил Стойков, Марио Николов, жена му Мариана, Анна Шаркова, Иван Иванов, Григор Главев и Валентин Иванов.

Осъдилият прокуратурата Иванов беше задържан и обвинен през 2007 г. и прекара 9 месеца в ареста. В иска си по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ) той претендира 300 000 лв. от прокуратурата, посочва „Лекс“.

Основният аргумент в решението на съдия Стефан Шекерджийски е продължителността на съдебния процес – 13 години и половина. По повод възражения на прокуратурата, че срещу Иванов са водени отделни дела, магистратът отбелязва, че обезщетението е общо, каквато е и практиката на Върховния касационен съд.

„Изпитваните притеснения, страх от бъдещия изход на делото, неудобството, опетняването на доброто име в обществото и накърняването на достойнството и честта, са във връзка с всички обвинения, независимо, че не са повдигнати в едно, а в множество отделни дела“, пише съдът.

Това решение обаче не е окончателно и държавното обвинение може да го обжалва пред Софийския апелативен съд.

Източник:

Свободна Европа

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *