Сръбските граждани предадоха над 100 хил. незаконни оръжия в рамките на амнистията

Сръбските граждани предадоха над 100 хил. незаконни оръжия в рамките на амнистията

Над 100 хил. незаконни оръжия са предадени доброволно от сръбските граждани. Това се случи в рамките на амнистията, която беше обявена Сърбия след като 18 души бяха застреляни при две отделни масови убийства през май. Амнистията изтече в събота в полунощ след едно удължаване.

Полицията каза, че са предадени 82 400 пистолета, 26 500 мини и други взривни устройства. Амнистията означава, че хората няма да бъдат обвинени за придобиване или притежаване на незаконни оръжия.

Смята се, че Сърбия е на едно от първите места в Европа по брой на оръжия на глава от населението. Много от тях са останали от времето на войните през 90-те години на миналия век и са притежавани незаконно.

В събота в Белград се проведе и деветия протест „Сърбия срещу насилието“. Хиляди протестиращи се събраха пред сградите на телевизиите „Пинк“ и „Хепи“ с искане за отнемане на националните им честоти. Според протестиращите те насърчават насилието.

Хиляди протестиращи скандираха пред сградите на телевизиите „мутри вън“ и „няма да правим риалити“.

Протестите „Сърбия срещу насилието“ се организират веднъж седмично от опозиционните партии в страната. Те са реакция на гражданите и опозицията на отговора на държавата след двете масови убийства, извършени в началото на май.

При първата масова стрелба тринадесетгодишно момче донесе в училище в центъра на Белград два пистолета на баща си и коктейли Молотов и уби осем ученици и охранител. Други шест ученици и един учител бяха ранени. Ден по-късно 21-годишен мъж стреля в три села край град Младеновац, на около 40 км южно от Белград, като уби осем души и рани 14.

Източник:

Свободна Европа

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *