Русия прекрати сделката за износ на зърно през Черно море

Русия прекрати сделката за износ на зърно през Черно море

Русия заяви спира участието си в сделката за износ на зърно през Черно море, която беше договорена с посредничеството на Турция и ООН, съобщи Ройтерс. Новината идва часове след експлозия на стратегическия за Русия Кримски мост, за която Москва обвини Киев. Украинските власти казаха по-рано, че ситуацията може да бъде използвана от Русия като разменна монета в сделката за износ на украинско зърно.

При експлозията бяха убити двама души, а едно дете е тежко ранено. Част от пътната настилка на моста е разрушена и той е затворен за движение.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че част от договореностите в пакета от т.нар. зърнена сделка, които се отнасят до Русия, не са изпълнени и следователно престават да действат. „Когато бъдат изпълнени руските условия, тогава Русия ще се върне без забавяне към сделката“, каза Песков, цитиран от РИА Новости.

В края на октомври Русия замрази участието си в сделката за износ на зърно от Украйна. Тогава посочи като повод твърдението на Москва, че украинската армия е атакувала с дронове Черноморския ѝ флот в Севастопол. Украйна определи този претекст като фалшив, припомняйки, че по-рано е предупреждавала, че Русия планира да развали споразумението.

Доставките на зърно от украински пристанища бяха блокирани от 24 февруари насам, когато Русия започна пълномащабната си военна инвазия. Това предизвика световна хранителна криза. През юли Киев и Москва постигнаха споразумение с посредничеството на турския президент Реджеп Тайип Ердоган и ООН.

Спирането на износа на зърно през Черно море заплашва с глад стотици милиони хора.

Източник:

Свободна Европа

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *