„Скептичните нагласи се пропукват“. Над 40% от българите са толерантни към ЛГБТИ хората 

"Скептичните нагласи се пропукват". Над 40% от българите са толерантни към ЛГБТИ хората 

Над 40% от българското население е толерантно към хората с нетрадиционна сексуална ориентация. Това показва изследване на “Алфа Рисърч”, направено през април по поръчка на фондация ГЛАС и представено публично тази седмица.

“Общественото мнение на българина по въпросите на ЛГБТИ хората, семейството и пола продължава да е доминирано от традиционни стереотипи, но макар и бавно, скептичните нагласи се пропукват, главно заради личното преживяване и досег на хората с темата”, посочват от социологическата агенция.

Националното представително проучване е проведено между 12 и 20 април тази година сред 1000 пълнолетни български граждани от цялата страна.

Резултатите му показват, че 42% от населението не биха променили отношението си към свой близък, ако разберат, че е ЛГБТИ, а 36 на 100 биха реагирали негативно. 43% определят себе си като толерантни към хората с различна сексуална ориентация срещу 46%, които казват обратното.

Всеки трети заявява, че би се чувствал комфортно да работи с представители на ЛГБТИ спектъра, а 34% от гражданите подкрепят идеята публичното подбуждане към омраза на база сексуални предпочитания да се преследва от закона.

Авторите на изследването посочват, че то потвърждава тенденцията от последните няколко години, според която колкото повече преки впечатления и контакти с ЛГБТИ хора са имали анкетираните, толкова са по-склонни са да превъзмогнат доминиращите в обществото стереотипи.

Затова и не е изненада, че повече толерантност демонстрират хора от големите градове, които са високо образовани и представители на млади и средни поколения. Съответно, жителите на малките населени места, по-възрастните поколения и хората с по-ниско образование са сред дистанцираните и най-силно споделящи негативни нагласи, добавят от “Алфа Рисърч”.

Този констатации идват на фона на зачестилите в последните седмици прояви на агресия и насаждане на омраза срещу хората с различна сексуална ориентация, най-често – с участието на привърженици на проруската националистическа партия “Възраждане”.

Източник:

Свободна Европа

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *