ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС внесоха в парламента общ проект с конституционни промени

ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС внесоха в парламента общ проект с конституционни промени

“Продължаваме промяната-Демократична България (ПП-ДБ), ГЕРБ и ДПС внесоха в петък в парламента общо проект с конституционни промени.

Предложенията бяха донесени в деловодството от бившата правосъдна министърка и зам.-председателка на групата на ПП-ДБ Надежда Йорданова, председателката на групата на ГЕРБ Десислава Атанасова и депутатката от ДПС Ертен Анисова.

В неделя от ПП-ДБ за пръв прът представиха своите идеи за поправка в основния закон, включващи разделяне на Висшия съдебен съвет на два отделни органа, орязване на правомощията на главния прокурор, ограничаване на мандатите на кметовете до два поредни и промяна в националния празник – вместо 3 март, такъв да стане 24 май.

През тази седмица Радомир Чолаков от ГЕРБ декларира, че колегите му ще подкрепят предложенията на ПП-ДБ, а същото направиха и от ДПС. Двете партии все пак възразиха срещу ограничаването на кметските мандати.

Малко преди внасянето на общия проект на трите политически сили, председателят на ДПС Мустафа Карадайъ каза на пресконференция, че движението винаги е твърдяло, че съдебна реформа не може да се извърши без конституционни промени.

ГЕРБ и ДПС подкрепиха намерението на ПП-ДБ за поправка в основния закон още при гласуването за настоящото правителство на Николай Денков.

Източник:

Свободна Европа

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *