Районният съд в Стара Загора задържа Георги Георгиев, обвинен, че е заплашил и нападнал млада жена

Районният съд в Стара Загора задържа Георги Георгиев, обвинен, че е заплашил и нападнал млада жена

Районният съд в Стара Загора определи в понеделник постоянен арест за Георги Георгиев, обвинен, че е заплашил с убийство и е обезобразил 18-годишната си бивша приятелка.

Младата жена е била нападната и обезобразена с макетен нож в края на юни, но за това се разбра в петък. Тогава стана ясно, че Георгиев е на свобода, защото Окръжният съд в града е преценил, че на жертвата е нанесена само лека телесна повреда, която изобщо не предполага определяне на мярка за неотклонение.

Последва масово обществено възмущение и активизиране на прокуратурата, която повдигна ново обвинение на Георгиев – за заплаха с убийство. Той беше задържан повторно в неделя.

В понеделник беше внесено новото искане за постоянното му задържане, което беше разгледано и уважено по време на закрито заседание на съда.

Прокуратурата посочи, че Георгиев е изпратил на пострадалата две текстови съобщения, в които се е заканил да я убие, след което на 26 юни “е пристъпил към реално изпълнение на отправените към пострадалата закани”.

Както стана известно, на момичето е със счупен нос, обръсната глава и 21 порезни рани, направени с макетен нож. Те са наложили в болницата да ѝ бъдат направени 400 шева. Прокуратурата подчертава, че нараняванията са нанесени “по особено мъчителен начин и с особена жестокост”.

В искането за постоянния арест на Георгиев се казва още, че според свидетелски показания по делото при нанесения ѝ побой младата жена е получила сътресение на мозъка, придружено с пълна загуба на съзнание.

Актуализираните обвинения срещу Георги Георгиев предвиждат наказание от една до шест години затвор, ако вината му бъде доказана в съда.

“От доказателствата по делото може да се направи и обоснован извод, че обвиняемият проявява константни престъпни навици да извършва престъпления срещу телесната неприкосновеност спрямо различни физически лица, които обстоятелства също го характеризират като личност с изключително висока степен на обществена опасност”, отбелязва още прокуратурата.

Георгиев е осъждан за предишно свое престъпление, за което от края на януари е в пробационен режим, който е бил в сила по време на обезобразяването на жертвата. Затова разследващите добавят, че предишното му осъждане “не е оказало своята възпитателна и превантивна роля”.

Те твърдят още, че Георгиев е направил опит да се укрие, след като случаят беше широко огласен преди три дни.

Източник:

Свободна Европа

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *