„Продължава да доставя продукти за милиони“. Украйна обяви Bacardi за спонсор на войната

"Продължава да доставя продукти за милиони". Украйна обяви Bacardi за спонсор на войната

Киев санкционира най-голямата частна компания за производство на алкохол в света, тъй като не е изтеглила бизнеса си от Русия след началото на руската инвазия в Украйна на 24 февруари 2022 г., предаде ДПА.

Украинската антикорупционна агенция включи Bacardi в списъка си с „международни спонсори на войната“, като обвини компанията, че подкрепя руската икономика и спонсорира „агресията срещу Украйна“.

Освен едноименния ром, сред най-известните ѝ марки са водката Gray Goose, текилата Patron и вермута Martini.

В съобщение на Националната агенция за предотвратяване на корупцията се казва, че „след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна Bacardi продължава да доставя продукти за милиони долари в Русия и да привлича нови служители там“.

Украинските власти твърдят, че компанията е платила 12 млн. долара данъци в Руската федерация от началoто на войната. Засега от Bacardi не коментират.

Включването на компанията в черния списък на Украйна става три дни след като американският вестник „Уолстрийт джърнъл“ подробно описа как компанията не е изпълнила даденото обещание да спре износа за Русия малко след началото на инвазията в Украйна.

Вместо това руският клон на корпорацията – Bacardi Rus LLC, е внесъл продукти на стойност 169 млн. долара между юни 2022 г. и юни тази година. Bacardi Rus също така отчете увеличение на приходите си с 314 млн. долара през миналата година.

Един от големите конкуренти на компанията – Pernod Ricard, дистрибутор на ром Havana Club, изтeгли бизнеса си от Русия заради войната.

Източник:

Свободна Европа

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *