САЩ ще предприемат мерки срещу хунтата в Нигер, закани се Блинкен 

САЩ ще предприемат мерки срещу хунтата в Нигер, закани се Блинкен 

САЩ ще предприемат мерки хунтата, която направи преврат в Нигер, така че да бъде държана отговорна за безопасността на демократично избрания президент Мохамед Базум, неговия заместник и задържаните членове на правителството. Това заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, цитиран от Ройтерс.

Държавният департамент публикува негово изявление, в което се казва още, че „Съединените щати се присъединяват към Икономическата общност на страните от Западна Африка (EКОВАС) в призива за възстановяване на конституционния ред в Нигер“.

Преди ден регионалният блок на Западна Африка започна активиране на резервни сили към армиите си, които да използва при евентуална намеса в Нигер. Общността декларира, че иска мирно разрешаване на кризата, но не изключва и използване на сила.

„Съединените щати оценяват решимостта на EКОВАС да проучи всички възможности за мирно разрешаване на кризата“, казва по този повод Блинкен.

Хунтата, която завзе властта на 26 юли, се противопостави на искането да се оттегли до крайния срок 6 август, поставено от ЕКОВАС, и вместо това затвори въздушното пространство на Нигер и обеща да защитава страната от всякакво чуждестранно нападение, припомня Ройтерс.

Източник:

Свободна Европа

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *