Руски канали показаха снимки на генерал, който изчезна след бунта на Пригожин

Руски канали показаха снимки на генерал, който изчезна след бунта на Пригожин

Провоенни руски телеграм канали показаха снимки на бившия командир на руската авиация и на руските сили в Украйна генерал Сергей Суровикин, за които се твърди, че са направени в Алжир. Посочва се, че там руският военен лидер се среща с ръководството на местното министерство на отбраната.

Суровикин не се е появявал публично от края на юни, след бунта на частната военна организация „Вагнер“. Той е известен като „Генерал Армагедон“. Вечерта на 23 юни Суровикин разпространи видео, в което моли наемниците „да спрат колоните“, да се върнат в базите си и да изпълняват заповедите на върховния главнокомандващ. Това беше първото официално потвърждение на бунта.

Радио Свобода съобщава, че има данни, че Суровикин е имал близки контакти с ръководителя на „Вагнер“ Евгений Пригожин. Предполага се, че той е имал информация за подготовката на бунта. Самият Пригожин загина в самолетна катастрофа в края на август.

Суровикин изчезна след бунта на „Вагнер“. Беше съобщено, че той може да е задържан от служители на Федералната служба за сигурност (ФСБ) и разпитан по наказателно дело за въоръжен бунт. В края на август се появи информация, че той е освободен като командващ руската авиация. Първата снимка на Суровикин след бунта на „Вагнер“ появи в началото на септември.

Биографията на Суровикин беше премахната от сайта на Министерството на отбраната. Министър Сергей Шойгу и Кремъл не съобщиха нищо за по-нататъшната съдба на военния.

На снимките, за които се твърди, че са направени в Алжир, Суровикин не е във военна униформа. Официални алжирски и руски източници не съобщават за посещението на руски военни делегации. Съставът на делегацията и темата на посещението й не са известни. Според източници на Ню Йорк Таймс след смъртта на Пригожин е започнала борба между руското военно разузнаване ГРУ и Службата за външно разузнаване за активите на „Вагнер“ в Африка.

Източник:

Свободна Европа

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *