Талибаните задържаха 18 служители на неправителствена организация

Талибаните задържаха 18 служители на неправителствена организация

Талибаните са задържали 18 служители, включително един чужденец, от неправителствена организация, регистрирана в Швейцария и работеща в Афганистан. Все още няма информация за причините за задържането и обвиненията към служителите, съобщиха от Международната мисия за подпомагане.

„Не сме наясно с обстоятелствата и не сме уведомени за причината за задържането на нашите служители“, се казва в изявлението. „Благополучието и сигурността на нашите колеги са от първостепенно значение за нас и ние правим всичко възможно, за да гарантираме тяхната безопасност и да осигурим бързото им освобождаване“, се допълва в текста.

Неправителствените организации са подложени на по-строг контрол, откакто талибаните се върнаха на власт в страната преди две години. Талибаните въведоха строги мерки и забраниха на афганистанските момичета да учат след шести клас, както и да имат обществен живот и да работят, включително в неправителствени организации.

По-рано тази година американски наблюдател съобщи, че талибаните оказват натиск и сплашват неправителствените организации, действащи в страната.

Талибаните завзеха властта през лятото на 2021 г. и продължават да ограничават редица права и свободи на хората в Афганистан.

Източник:

Свободна Европа

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *