Четири пъти над нормата е замърсяването на водата край заседналия кораб до Камен бряг

Четири пъти над нормата е замърсяването на водата край заседналия кораб до Камен бряг

Четири пъти над нормата е количеството на азотни съединения във водата около заседналия кораб Vera Su край бреговете на Камен бряг, съобщава Дневник. Това показват данните на Басейнова дирекция „Черноморски район“.

Пробите бяха взети след неуспешния опит за претоварване на част от азотния тор, който е превозвал кораба. В нощта на 27 срещу 28 септември при опит част от товара на Vera Su да бъде прехвърлен на баржи (плоскодънни товарни плавателни съдове) част от азотния тор (урея) беше разпиляна в морето.

Във вторник от Института по океанология към БАН съобщиха, че в момента рибни пасажи от видовете чернокоп и сафрид мигрират в южна посока, движейки се край брега на защитената местност Яйлата. Дали те ще бъдат засегнати от замърсяването, предизвикано при неуспешния опит за разтоварване на уреята от Vera Su, зависи от количеството, попаднало във водата.

Vera SU се вряза в скалите на резерват Яйлата до Камен бряг около 4 часа сутринта на 20 септември. Корабът е под панамски флаг и е пътувал от Украйна за Варна с 3 300 тона азотни торове на борда.

Спасителните операции се забавиха със седмица заради изясняване на въпроса кой трябва да извърши изтеглянето на кораба.

В сряда министърът на транспорта уволни директорът на “Морска администрация” заради провала на досегашните операции по изтегляне и разтоварване на кораба.

Източник:

Свободна Европа

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *