Произходът на COVID-19 може никога да не се установи, смята разузнаването на САЩ

Произходът на COVID-19 може никога да не се установи, смята разузнаването на САЩ

Произходът на COVID-19 може никога да не бъде установен. Това е основен извод на американските разузнавателни агенции, който е вписан в доклад, разсекретен в петък.

Авторите му твърдят, че и двете хипотези за възникването на COVID-19 имат основание: вирусът може да е възникнал естествено чрез преминаване от животно в човек, но може и да е бил създаден в лабораторни условия.

Новият коронавирус беше засечен за пръв път в Ухан, Китай, в края на 2019 г. Първоначално Световната здравна организация (СЗО), съобщи, че произходът на вируса е естествен. По-късно стана ясно, че учени от лаборатория в Ухан са били измежду първите заразени. Това върна на дневен ред въпроса за произхода на вируса.

Докладът на разузнавателните агенции на САЩ беше поръчан от президента Байдън. Текстът, който беше разсекретен в петък, обновява съдържанието, което по-рано беше предадено на президента. По-рано в него се казваше, че макар разузнавателните агенции да не са единодушни по въпроса за произхода на вируса, учените отхвърлят вероятността COVID-19 да е бил създаден като биологично оръжие.

Сега текстът е обновен с твърдението, че и двете версии са еднакво възможни, а достигането до еднозначен отговор на въпроса с произхода може никога да не бъде възможно.

Посолството на Китай в САЩ съобщи, че обновеният текст ще подкопаее усилията на учените да установят истината.

Съмненията, че Китай може да е разработил вируса, бяха подсилени от факта, че страната се съпротивляваше на международния натиск да допусне експерти до данните на Института по вирусология в Ухан и да осигури пълно сътрудничество на разследването.

Китай се противопоставя и на обвиненията, че станата е забавила информацията за коронавируса, когато първите случаи на коронавирус в Ухан вече са станали факт.

До този момент пандемията от коронавирус е причинила смъртта на повече от 5 милиона души в целия свят.

Източник:

Свободна Европа

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *