Алцхаймер се развива различно от смятаното досега, откриха учени

Алцхаймер се развива различно от смятаното досега, откриха учени

Болестта на Алцхаймер се развива по начин, различен от този, който е приет в момента. Тя не възниква в една област на мозъка, от която после да „превземе“ и останалата част на органа, съобщиха учените от Харвард и Кеймбридж, достигнали до този извод.

Според тях поразените клетки от самото начало се намират на различни места в мозъка. Това означава, че обичайното лечение, насочено към овладяване на разпространението на болестта и удържането й само на едно място колкото може по-дълго време, не е достатъчно ефективно за забавянето на болестта.

Алцхаймер е невродегенеративно заболяване, което представлява 60-70% от всички случаи на деменция в света. То започва бавно и прогресивно води до загуба на паметта, дезориентация, затруднения в речта.

Новото откритие е количествено изследване на скоростта на молекулярния процес, който води до заболяването. То е първото такова изследване, извършено по данни от човешкия мозък – на 400 починали пациенти или на 100 изображения от ПЕТ-скенер, направен на болни с Алцхаймер.

Източник:

Свободна Европа

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *