Националисти и кандидат за президент нападнаха клуб ЛГБТ в София

Националисти и кандидат за президент нападнаха клуб ЛГБТ в София

Крайнодясна организация и кандидат за президент на България нападнаха клуб на общността ЛГБТ в София, съобщи бТВ. Ударено е момиче. Мебели, вещи и техника са изпочупени. Полицията е реагирала половин час след подаване на сигнала, пише „Дневник“.

Извършителите са били десетина души, предвождани от Боян Расате. Сред тях е имало и мъже, и жени от организацията Български национален съюз – Еделвайс.

Расате е кандидат за президент на страната за изборите на 14 ноември. През 2000 г. той създава Българския национален съюз (БНС), а десет години по-късно се оттегля от ръководството му.

БНС стои зад провеждането на ежегодния пронацистки „Луков марш“ в София в памет на ген. Христо Луков – водач на Българските национални легиони през 1942-1943 г.

Общностният клуб Raibow Hub, който се намира на бул. „Дондуков“ в София, е бил разбит за минути, казват участниците в събитието пред „Дневник“. Нападателите са крещели „Викнете полиция!“.

Словото на омраза срещу общността ЛГБТ ежегодно се споменава в докладите на Европейската комисия за България, която привовава властите да се ангажират с проблема. През 2020 г. този доклад съдържаше и уточнението, че думите на омраза се изричат от високопоставени политици. По това време „Обединените патриоти“ на Валери Симеонов и Красимир Каракачанов управляваха страната в коалиция с ГЕРБ.

В последните три години зачестиха физическите нападения над представители на общността ЛГБТ, извършвани от националистически организации и отделни лица, включително ученици.


Източник:

Свободна Европа

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *