Кирил Петков очаква промяна, която да позволи на хора с двойно гражданство да заемат постове

Назначаването на Кирил Петков в служебния кабинет е противоконституционно

Бившият министър на икономиката Кирил Петков очаква промяна на общественото мнение, след която българите с двойно гражданство ще могат да заемат високи постове.

Коментарът му пред бТВ идва след съдебно решение, установило, че назначението му за министър е нарушило конституцията, тъй като Петков все още е бил двоен гражданин.

Българската конституция не допуска двойното гражданство за хора, заемащи министерски пост.

Петков добави, че е готов да понесе отговорността си и ще плати глобата си, но морално не се чувства виновен. Той смята, че бъдеща поправка в конституцията би позволила на 2 млн. българи в чужбина да не преминават през това, през което е преминал той.

Конституционният съд трябваше да установи от коя дата един български гражданин трябва да се смята за лишен от второ гражданство – от момента, в който е декларирал, че се отказва от него или от момента, в който чуждата държава е преминала през собствените си процедури, за да достигне до решението, че той вече не е неин гражданин.

Съдиите посочиха втория отговор. Петков определи това като загуба на частица от суверенитета на България, защото решението е било обвързано с процедури и срокове на чужда държава.

Източник:

Свободна Европа

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *