Президентът срещу олигарха

Президентът срещу олигарха

Сблъсък между лидера на държавата и един от най-големите олигарси в страната. Заговор за подготовка на преврат. Изтичане на записи и намеса на… Русия. Звучи ли ви познато?

Не, действието на тази история не се развива в България, а от другата страна на Черно море. От месец насам Русия струпва войски по границата си с Украйна. Партньорите на Киев – НАТО и Европейският съюз (EС), определиха действията на Кремъл като „необичайни“ и „притеснителни“.

Докато това за мнозина са дежурните политически декларации, то в самата Украйна притеснението се усеща най-силно. Властите очакват допълнително влошаване на ситуацията, което, по думите им, ще бъде предизвикано от Москва. Според украинското военно разузнаване, намесата на Русия има за цел „създаване на енергийна криза“, предизвикване на икономическа буря и активиране на „агенти за влияние“ вътре в Украйна, които да предизвикат антиправителствени протести.

Ситуацията на границата пък се оценява като „в пъти по-опасна“ от тази през 2014 г., когато Русия незаконно анексира полуостров Крим, а подкрепяните от Москва сепаратисти завзеха големи територии в областите Донбас и Луганск в източната част на Украйна.

В петък цялото това напрежение достигна до нова връхна точка. Тогава украинският президент Володимир Зеленски обяви, че военното разузнаване е разкрило планове за подготовка на държавен преврат с участието на руски граждани, в които е замесен Кремъл.

По думите на самия Зеленски в този план е замесен и един от основните му противници в самата Украйна – милиардерът Ринат Ахметов. Ето за какво точно става въпрос.

Преврат за 1 млрд. долара

Историята за преврата беше оповестена в петък на извънредна пресконференция. На нея Зеленски обяви, че военното разузнаване се е сдобило с информация и записи, уличаващи Ахметов и свързани с него лица. В записите се е обсъждало осъществяването на преврат, който да бъде извършен срещу възнаграждение от 1 млрд. долара.

„Имаме не само данни от разузнаването, а също и прихванати разговори, в които представители на Украйна, ако можем да ги наречем така, обсъждат с представители на Русия участието на Ринат Ахметов в преврат в Украйна“, каза президентът. Той не спомена други имена, но подчерта, че олигархът е „въвлечен във война срещу украинската държава“.

Ахметов отрече обвиненията и ги определи като „абсолютна лъжа“.

„Възмутен съм от разпространението на тази лъжа, без значение от това какви са мотивите на президента. Ще продължавам да защитавам свободата на Украйна, свободната икономика, демокрацията и свободата на словото“, каза Ахметов.

Кремъл също отрече обвиненията за участие в готвения преврат и каза, че Русия не е имала никога подобни планове.

Войната с олигарсите

Ако следите внимателно ситуацията в Украйна, сблъсъкът между Зеленски и Ахметов няма да ви се стори като изненада. Всичко започна още с избирането на първия за президент през 2019 г. Тогава комедиантът от популярен телевизионен сериал спечели подкрепа заради извънсистемния си образ и с обещанието, че ще се изправи срещу шепата милиардери, които дърпат юздите на Украйна в политиката, икономиката и медиите в последните 30 години.

В тази група попада самият Ахметов, чието богатство се оценява на 7 млрд. долара и е най-голямото в страната. Той има бизнеси, свързани с металургията, минното дело, енергетиката, банките, телекомуникациите, недвижимото имущество, както и медиите. Той е и най-големият данъкоплатец в страната, както и най-големият работодател с над 200 000 служители. Множество слухове свързват натрупаното му богатство с криминална дейност, но досега никой не е успял да докаже нещо подобно.

Ринат Ахметов беше и част от парламента в началото на века с мандат от проруската Партия на регионите.

Самият Ахметов беше и част от парламента в началото на века с мандат от проруската Партия на регионите, която беше разпусната след събитията от Евромайдана през 2014 г., които доведоха до падането на президента Виктор Янукович от власт.

Тогава Янукович отказа едностранно да подпише споразумение за асоцииране на Украйна с ЕС. Това възмути привържениците на европейската интеграция и те започнаха протести. В резултат на тях проруският президент напусна страната, а в Киев дойде прозападно управление.

Зеленски, който е първият от седемте президенти след 1991 г., който има и мнозинство в парламента, пристъпи към действия с приемането на т.нар. закон срещу олигарсите.

Дефиницията за понятието „олигарх“ беше записана в закона и включи няколко критерия, сред които богатство, доминираща позиция в индустрията, политическа активност и влияние върху медиите. Законът се оказа така написан, че в него попадат почти всички от най-влиятелните милиардери в страната, включително бившият президент Петро Порошенко и самият Ахметов.

Порошенко нарече закона „атака срещу свободните медии“ и обяви, че вече е предприел действия за продажба на медиите си, за да не попадне в списъка с олигарсите, който ще започне да функционира от средата на 2022 г.

Ахметов засега не планира да продава медиите си и заплаши, че ще заведе дела срещу държавата в редица международни съдилища, за да защити правата си. В същото време неговият канал „Украйна 24“ вече се превърна в „убежище“ за опонентите на Зеленски, които там получават платформа, пише изданието „Правда“.

Според Орися Луцевич от базирания в Лондон мозъчен тръст Chatham House, милиардерите като Ахметов няма просто да се откажат от битката и имат сериозен опит, а и ресурси, които да използват. Тя твърди, че милиардерът вече е наел лобисти, които да му помогнат с решаването на проблемите във Вашингтон.

Борба за власт

За старшия анализатор в Kennan Institute Михайло Минаков сблъсъкът между Зеленски и Ахметов е олицетворение на цялостния опит за намаляването на влиянието на олигарсите върху управлението в страната. Според него след независимостта от 1991 г. в Украйна не се е наложила „вертикалната власт“, която да отстрани олигарсите и да донесе „истинска сила“ за президента на всички нива на управление. По думите му Зеленски е първият, който има шанс да го направи и това изнервя милиардерите.

Зеленски вече използва правомощията си като чрез Националния съвет за сигурност и охрана наложи санкции на няколко от милиардерите във връзка с обвинения в отвличания. Сред тях попаднаха приближеният до Москва бизнесмен и народен представител Виктор Медведчук, както и хора с етикет „криминални босове“. По думите на Минаков Ахметов е следващият в списъка, но към момента няма законово основание за действия срещу него.

Той коментира още, че Зеленски готви и нова стъпка чрез закон, с който ще бъдат увеличени данъците на милиардерите, както и правомощията на данъчните служби и регулаторите.

Много от нещата в сблъсъка на президента с олигарсите обаче зависят и от личния му рейтинг, който в момента е в най-ниската си точка след идването му на власт през 2019 г. Някои виждат твърдостта му като опит за подобряване именно на собственото му положение преди изборите през 2024 г.

Засега обаче основната заплаха продължава да бъде на източната граница, където се намират 100 хил. руски войници, чието присъствие продължава да притиска властта в Киев.

Източник:

Свободна Европа

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *