Външните министри на НАТО се срещат в Латвия заради напрежението в региона

Външните министри на НАТО се срещат в Латвия заради напрежението в региона

Външните министри на страните-членки на НАТО, включително държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, се срещат във вторник в Латвия, за да обсъдят струпването на руска армия близо до Украйна и мигрантската криза на източния фланг на алианса, подхранвана от Беларус.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг многократно е изразявал загриженост заради струпването на руски войници близо до руско-украинската граница и е предупреждавал за „последици“, ако Русия реши да използва сила срещу Украйна.

По време на срещата на върха в латвийската столица Рига се очаква да бъдат обсъдени предоставянето на допълнителна подкрепа за украинската армия, както и потенциалът за укрепване на силите на НАТО, разположени по източната граница на алианса.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба каза в понеделник пред чуждестранни медии, че ситуацията е „много сериозна“. По думите му е „по-добре да се действа сега, а не по-късно“, за да „бъде възпряна Русия“.

Очаква се министрите да обсъдят планове за извънредни ситуации, ако Русия нахлуе в Украйна. Алиансът се стреми да покаже на Кремъл, че ще бъде изправен пред тежки последствия, ако заплаши.

Източник:

Свободна Европа

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *