Съдът разпореди ЦИК да върне на „Сиела Норма“ задържаните машини за гласуване

Съдът разпореди ЦИК да върне на "Сиела Норма" задържаните машини за гласуване

Върховният административен съд (ВАС) оконачтелно разпореди Ценътралната избирателна комисия (ЦИК) незабавно да върне на „Сиела Норма“ машините, които не участваха в изборите. Това става ясно от определение на съда, цитирано от БТА.

Върховните магистрати потвърждават разпореждане на Административния съд в София, който на първа инстанция определи, че тези машини не са купени от ЦИК и комисията няма право да се разпорежда с тях.

„Да бъде прекратено безусловно действието, предприето от ЦИК, изразяващо се във фактическо задържане без правно основание на 228 машини за гласуване, които не са част от договора между ЦИК и „Сиела Норма“, мотивира се Административният съд в София.

Въпросните задържани от ЦИК машини станаха повод от ГЕРБ да заподозрят преди изборите на 14 ноември, че се готви схема, чрез която да бъдат добавени 228 хил. гласа за президента Румен Радев.

Тогава от ЦИК обявиха, че тези допълнителни машини изобщо не могат да се използват за изборите. От „Сиела Норма“ пък оспориха задържането на машините пред съда.

Източник:

Свободна Европа

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *