Прокуратурата отказа да разследва Борисов за всяване на паника за ваксините

Прокуратурата отказа да разследва Борисов за всяване на паника за ваксините

Софийската градска прокуратура (СГП) е отказала да образува разследване срещу бившия министър-председател Бойко Борисов за всяване на паника във връзка с ваксините срещу коронавирус. Това пише в. „Сега“, като се позовава на своя проверка в електронното деловодство на прокуратурата.

Бившият служебен здравен министър Стойчо Кацаров сезира прокуратурата през октомври след твърдения на Борисов, че в България се поставят ваксини с изтекъл срок на годност.

Прокуратурата е издала постановление за отказ за образуване на дело на 23 декември, като на 24 Борисов отново постави ваксините под съмнение в интервю за „24 часа“.

На въпрос на в. „Сега“ относно мотивите за отказа говорителката на СГП Десислава Петрова отговаря, че ще предостави информация, ако наблюдаваюият прокурор ѝ позволи.

Всяването на паника е престъпление според Наказателния кодекс. През юли Софийският градски съд оневини настоящия министър на здравеопазването Асена Сербезова по същото обвинение.

Става дума за нейни изказвания пред БНТ и БНР през април 2020 година, в началото на пандемията, в които тя предупреждава за възможен недостиг на лекарства заради коронавируса. По това време тя е председател на Българския фармацевтичен съюз.

Софийската районна прокуратура повдигна обвинение срещу нея, а по-късно на заседание по делото прокурорът сам отказа да го поддържа.

Източник:

Свободна Европа

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *