БСП изключи основен критик на Нинова от партията

БСП изключи основен критик на Нинова от партията

Националният съвет (НС) на БСП прекрати членството на Кирил Добрев в партията в четвъртък, съобщи БТА. Това се случи на неприсъствено заседание на съвета.

Добрев е един от най-отявлените критици на председателката на БСП в оставка и настоящ министър на икономиката Корнелия Нинова. Предложението за неговото изключване предизвика вътрешнопартиен конфликт.

В гласуването са участвали 170 от 187 членове на НС на партията. 106 души са гласували „за“, 61 – „против“ и трима „въздържал се“. Партията не съобщи предварително за заседанието. Това е беше единствена точка в пленума, който е продължи два дни – в сряда и четвъртък. На членовете на съвета са изпратени мотивите, а те гласуваха по електронна поща.

Множество представители на партията изразиха несъгласие с предложението. Според Изпълнителното бюро на Софийската организация на партията изключването на Добрев е „повод за сериозно безпокойство за вътрешните процеси в БСП“ и „част от задълбочаващата се негативна тенденция за вътрешна саморазправа с другомислещия“. БСП – Перник от своя страна поискаха изключване от партията на самата Нинова

Противопоставиха се и отделни членове на партията, сред които Весела Лечева от Националния съвет, депутат Крум Зарков, който обяви, че ще се кандидатира за лидер на социалистите, и други.

„Противопоставих се на неговата кандидатура за председател. Все още считам, че той не бива да е в първите редици. Но изключването му на подпис, между празниците, без практическа възможност да се защити срещу обвиненията, не е редно“, написа във Фейсбук страницата си Зарков.

Кирил Добрев беше познат като „дясната ръка“ на Нинова до 2020 г., когато той неочаквано се кандидатира за председател на БСП и загуби срещу нея на преките избори. Той е бил член на Националния съвет, както и заместник-председател по организационните въпроси.

Корнелия Нинова подаде оставка след ниските резултати на партията на изборите през ноември. Предстои тя да бъде гласувана от Националния съвет през януари.

Източник:

Свободна Европа

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *