Размяна на предупреждения в „конструктивен диалог“. Байдън и Путин обсъдиха Украйна по телефона

Размяна на предупреждения в „конструктивен диалог“. Байдън и Путин обсъдиха Украйна по телефона

Президентите на САЩ и Русия Джо Байдън и Владимир Путин си размениха предупреждения в определен като „конструктивен“ разговор по телефона в четвъртък вечер, съобщиха световните агенции. Темата на диалога между двамата държавни глави беше ситуацията, свързана със струпването на руски войски на източната граница на Украйна.

От Белия дом съобщиха, че Байдън е казал на руския си колега, че в случай на руска инвазия в Украйна Вашингтон и съюзниците му ще „действат решително“. Преди дни американският президент заяви, че в случай на нахлуване на руски войски в Украйна на Москва ще бъдат наложени „невиждани досега санкции“. Подобна е и позицията на страните от ЕС и Великобритания.

От своя страна Владимир Путин отправи предупреждение, че налагането на нови санкции може да доведе до разпад в отношенията между Кремъл и Запада, както и че подобно действие ще бъде „колосална грешка“.

Това е вторият телефонен разговор по темата между двамата президенти в рамките на месеца. Очаква се представители на двете държави да се срещнат за преговори по темата за сигурността през януари в Женева.

След края на разговора говорител на Путин заяви, че руската страна е останала доволна от проведения диалог, който е бил фокусиран върху искането на Москва за получаване на гаранции от Запада в сферата на сигурността.

От екипа на Байдън заявиха, че напредък в преговорите ще бъде възможен само при нормализиране на ситуацията.

„Президентът Байдън подчерта, че значителен прогрес при тези преговори може да се случи само в атмосфера на деескалация“, каза говорителката на Белия дом Джен Саки.

От няколко месеца Русия струпва стотици хиляди войници и техника по границата си с Украйна. Действията на Москва станаха повод за влошаването на отношенията със САЩ, страните от ЕС и Великобритания. НАТО предупреди Кремъл за „сериозни последици“ в случай на нахлуване на руски войски в Украйна, а Владимир Путин постави като условие за деескалацията гаранции от Запада, че ще намали военното си присъствие в Източна Европа.

Източник:

Свободна Европа

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *