Германия затваря три от последните си шест ядрени централи

Германия затваря три от последните си шест ядрени централи

В петък Германия извежда от експлоатация три от последните си шест останали ядрени централи, съобщи Ройтерс. Това е част от приетия план за отказ от ядрена енергия, чието производство трябва да бъде прекратено през 2022 г., и преминаване към възобновяеми енергийни източници (ВЕИ).

В последния ден на 2021 г. спира работата на реакторите в Брокдорф, Гронде и Гундреминген. Германските власти са твърдо решени да изпълнят плана си за прекратяване на производство на електричество от ядрени централи, въпреки по-ниските цени и по-малкото директно въздействие върху околната среда. Затварянето на трите централи идва в момент на рекордно високи стойности на цената на енергията, както в Германия, така и в цяла Европа.

През 2021 г. шестте централи са произвели 12% от електроенергията в Германия. В същото време делът на електричество, произведено от възобновяемите източници, е бил 41%, от въглища 28% и 15% от газ.

„За енергийната индустрия в Германия отказът от ядрените мощности е необратим“, каза Керстин Адрее, председател на една от най-големите асоциации на енергийните производители в страната.

Целите пред германската енергетиката са до 2030 г. да генерира 80% от електричеството си от ВЕИ. Извеждането на централите от експлоатация ще продължи до 2040 г. и се оценява на около 1.25 млрд. долара за всяка централа.

Решението за затваряне на ядрените централи дойде след трагедията във Фукушима през 2011 г. Тогава с натиск от страна на „Зелените“, социалдемократите и редица природозащитни организации беше взето решението за затваряне на всички реактори до 2022 г.

Източник:

Свободна Европа

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *