Израел започва лекуване с хапчето срещу COVID-19 на Pfizer. Рекордна заболеваемост в САЩ и Австралия

Израел започва лекуване с хапчето срещу COVID-19 на Pfizer. Рекордна заболеваемост в САЩ и Австралия

Израел получи първата си доставка от таблетките срещу коронавирус на фармацевтичния гигант Pfizer, съобщи Франс прес. От петък в страната започна поставянето и на четвърта доза от ваксините.

Медикаментът, който се продава под името Паксловид получи разрешение за употреба преди седмица от американската агенция по лекарствата (FDA). Според клиничните изследвания лекарството позволява намаляването на 88% от хоспитализираните и смъртните случаи на лицата от рисковите групи, ако бъде прието в първите пет дни от появата на симптоми.

„Хапчетата ще ни помогнат да преодолеем очаквания пик на вълната Омикрон“, каза премиерът на Израел Нафтали Бенет.

В САЩ здравните власти отчетоха рекорд по заболеваемост в рамките на седмица, като средният брой на новозаразените на ден е бил по 316 хиляди души. При последния пик на заразяването в страната преди година на ден бяха отчитани средно по 250 хил. новозаразени. В същото време, благодарение на ваксинационната кампания, броят на настанените за болнично лечение остава относително нисък.

Австралия, която беше сред страните в света, предприели най-строги мерки срещу заразяването, също отчита рекорден брой навозаразени за денонощие. Властите в Канбера отчетоха над 32 хил. нови случаи за денонощие, след като само преди дни те бяха под 10 хил. Премиерът Скот Морисън изрази позитивизъм в новогодишното си съобщение и подчерта, че Австралия е сред страните с най-ниска смъртност в света.

Русия отчете поредният месец с рекорден брой починали, които са били заразени с COVID-19. През ноември са починали над 87 хил., колкото приблизително са били жертвите и през октомври. Само между април и октомври в страната са отчетени 626 хил. смъртни случаи при заразените с коронавирус. Рекордните стойности идват при ниски нива на ваксинация и масово неспазване на ограниченията, налагани от властите.

Източник:

Свободна Европа

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *