Северна Корея потвърди тест на балистична ракета със среден обсег

Северна Корея потвърди тест на балистична ракета със среден обсег

Северна Корея потвърди, че е изстреляла балистична ракета със среден обсег на действие, предадоха световните агенции. Ракетата е способна да достигне американската територия Гуам, която се намира в западната част на Тихия океан. Това е най-мощната ракета, която режимът в Пхенян тества от 2017 г. насам.

От началото на годината досега Северна Корея проведе рекордните седем оръжейни изпитания, най-високият брой регистриран в рамките на един календарен месец. По-рано Пхенян съобщи, че може да се откаже от самоналожения мораториум върху изстрелването на ядрени оръжия с дълъг обсег на действие.

Според оценки на южнокорейски и японски военни севернокорейската изстреляната ракета е достигнала височина от 2000 км.

Тестът на Hwasong-12 има за цел да оцени ракетата и нейната точност, съобщи в понеделник официалната държавна Корейска централна информационна агенция. Съобщението дойде малко след като високопоставен американски служител каза, че Вашингтон е загрижен, че е възможно Северна Корея да се готви да възобнови тестовете на ядрени оръжия и междуконтинентални балистични ракети (ICBM).

На брифинг в неделя американският служител каза, че Вашингтон призовава Пхенян да участва в преки преговори без предварителни условия.

„Разбира се, че сме загрижени“, каза той. „Не става въпрос само за това, което направиха вчера. Фактът е, че то идва след доста значителен брой тестове този месец, както и тестове на различни системи от септември до края на миналата годината“, добави неназованият служител.

Източник:

Свободна Европа

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *