Пране на над 70 млн. франка. Групата на Брендо се изправя пред съда в Швейцария

осъденият за наркотрафик Евелин Банев-Брендо е задържан в Украйна

Двама българи, двама банкови служители и една банка ще отговарят за изпирането на над 70 млн. швейцарски франка от наркотрафик. Случаят е свързан с осъдения и издирван от три европейски държави бивш борец Евелин Банев-Брендо, макар че самият той не е обвиняем.

Става въпрос за продължилото 12 години разследване на швейцарската федерална прокуратура, която тя обяви за приключено в края на 2020 г. Сега по него предстои съдебен процес в югоизточния град Белинцона, столица на кантона Тичино, съобщи преди ден местното издание „Льо Матен Диманш“, цитирайки обвинителния акт по делото.

От него става ясно, че според швейцарските разследващи Банев, споменат освен с най-популярния си прякор „Брендо“, и с прозвищата „Игор“ и „Ноно“, е отговорен за за „вноса на десетки тонове кокаин от Южна Америка в Европа“ в началото на века.

Описаната в обвинителния акт по делото схема включва няколко сюжетни линии в градовете Мартини, Женева и Монтрьо в периода между 2004 и 2007 г., в които са замесени пари от трафик на кокаин. Банковите служители и българите са обвинени в пране на пари в особено големи размери, като българите ще отговарят и за участие в организирана престъпна група.

Евелин Банев е осъден на общо 36 години затвор за наркотрафик и пране на пари по три различни дела в Италия, Румъния и България. По тази причина Интерпол го издирва неуспешно от години. За последно той беше задържан през септември миналата година в украинската столица Киев, но в крайна сметка беше осовбоден от местните власти.

Причина за това се оказа фактът, че Брендо има украинско гражданство, местното законодателство не позволява граждани на страната да бъдат екстрадирани по обвинения за извършени на територията на други държави престъпления.

По делото в Швейцария, което предстои да започне на 7 февруари, обвинения са повдигнати на двама приближени до Банев, чиито имена обаче засега не се споменават. За единия се съобщава, че подобно на самия Брендо, в миналото е тренирал борба и след падането на комунистическия режим в България е емигрирал в Швейцария. Другият обвиняем българин по случая е жена, която досега е споменавана само с променено име.

Необичайното в казуса е, че пред съда ще отговаря цяла банка – Credit Suisse – затова, че приела от Банев и приближените му близо 55 млн. франка. По делото са описани няколко имотни сделки, включващи покупко-продажба на вила за 2.2 млн. франка в Мартини, свързана с единия обвиняем българин, както и придобиването на апартаменти в луксозна сграда в Монтрьо за 1.3 млн. франка от самия Банев.

Интерпол неуспешно издирва Банев от 2016 г. Последно той беше окончателно осъден на 6 години затвор за пране на пари от наркотрафик от Върховния касационен съд (ВКС) в България през 2018 г. В Италия и Румъния пък го очакват присъди от съответно 20 и 10 и половина години зад решетките за наркотрафик.

Докато вървеше процесът му в България, Банев беше предаден на италинските власти за началото на делото му там. Впоследствие те отказваха да го пуснат обратно в София, където пък беше постъпило искане за екстрадицията му в Румъния. В крайна сметка Банев беше временно върнат от Италия, за да присъства на процеса си в България и така успя да изчезне.

През юли 2013 г. съдът в Милано за първи път осъди Брендо на 20 години затвор. През септември 2015 г. Касационният съд в Италия отмени присъдата и я върна за доразглеждане в Апелативния съд в Милано. На 23 март 2016 г. той обаче потвърди първото решение. През март 2017 г. Банев обжалва, но 20-годишната му присъда окончателно беше потвърдена от третата инстанция на 8 юни същата година.

Междувременно през юни 2016 г. българинът получи 14 години затвор от съда в Букурещ по обвинение, че е организирал внасянето на над 51 килограма кокаин на територията на Румъния. Година по-късно Апелативният съд в румънската столица намали наказанието му на 10 години и половина.

Източник:

Свободна Европа

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *