Прокурорите вече подкрепят съдебната реформа и искат да бъдат „активен участник“ в нея

Прокурорите вече подкрепят съдебната реформа и искат да бъдат "активен участник" в нея

Прокурорите в България осъзнават „необходимостта от провеждане на съдебна реформа“ и декларират „категоричната си воля“ да не бъдат „пасивен наблюдател, а активен участник в тези жизненоважни за цялото ни общество процеси“.

Това се казва в отворено писмо на Асоциацията на прокурорите в България, разпространена в понеделник, и адресирана до правосъдната министърка Надежда Йорданова и парламентарната правна комисия.

Позицията на съсловната организация на обвинителите става факт няколко дни, след като правосъдното министерство публикува за обществено обсъждане проект с промени на Закона за съдебната власт.

Основният приоритет в него е закриването на специализираните съдилища и прокуратури, което залегна още в коалиционното споразумение за съставяне на правителството на „Продължаваме промяната“, БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България“.

Подобен проект беше разглеждан и в предишния парламент, когато стигна до гласуване само на първо четене. Тогава ГЕРБ, ДПС и ръководството на прокуратурата се обявиха против закриването на специализираното правосъдие, заявявайки, че това е в интерес на „обвиняеми и подсъдими лица, които притежават значителни финансови възможности, които са придобили по престъпен начин“.

Сега прокурорската асоциация не застава открито срещу тази мярка, но зявява, че няма начин „една реформа да бъде правилно проведена, ако се базира единствено на стремеж към унищожение и негативизъм, ако не стъпи на постигнатите до този момент положителни неща и безспорни достижения, ако зад нея са скрити конюнктурни политически и/или икономически цели и интереси“.

„Апелираме в процеса на осъществяване на съдебната реформа да бъде дадена възможност за активно участие и на българските прокурори, които със своите професионални знания и експертен потенциал могат да допринесат изключително много за усъвършенстването на законодателството, за подобряване функционирането не само на съдебната система в частност, но и на цялостната борба с престъпността в нашата държава“, се казва в писмото на организацията.

Неотдавна директорът на националното следствие Борислав Сарафов призова следователите също да бъдат включени в работните групи, които подготвят изменения на в Закона за съдебната власт, Наказателно-процесуалния кодекс и Наказателния кодекс.

Източник:

Свободна Европа

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *