Кабинетът очаква обвинения срещу уволненото ръководство на „Булгаргаз“

Кабинетът очаква обвинения срещу уволненото ръководство на "Булгаргаз"

В момента тече разследване срещу на уволнените шефове на държавния газов доставчик „Булгаргаз“ и правителството очаква до дни срещу тях да бъдат повдигнати официални обвинения. Това каза премиерът Кирил Петков на пресконференция в понеделник.

В петък Българският енергиен холдинг (БЕХ), който е собственик на „Булгаргаз“, отстрани борда на дружеството. Същия ден беше избран и нов шеф на дружеството, както и нов председател на борда. По думите на Петков причина за промените са неправилни решения на „Булгаргаз“, които са довели до високата цена на газа.

„Водим разследване и сме сигурни, че част от решенията, които те са взели, резултират върху високите цени на газа. Надявам се, че службите съвсем скоро ще ни дадат ясно разяснение и потенциално може би ще повдигнат обвинения“, каза Петков.

„Не можахме да чакаме нито ден, и затова тяхното уволнение беше още в петък“, допълни още премиерът. „Това, което ще видите в следващите няколко дни, ще бъдат допълнителни разяснения, повдигане на обвинения и разясняване на ситуацията. И колкото и студиа да бъдат обикаляни, фактите говорят – избран е бил високо, скъпият доставчик.“

Основният аргумент за решението на БЕХ е излязъл доклад с резултатите от проверката на дейността на „Булгаргаз“ за 2019, 2020 и 2021 г. Според заключенията в него ръководството на газовия доставчик е извършило редица нарушения. Уволнените членове на неговия борд обаче оспорват констатациите на проверката.

В средата на януари ДАНС, както и представители на Главна дирекция „Национална полиция“ започнаха проверка в „Булгаргаз“. Тя беше във връзка със спекулативно препродаване на газ и започна малко след като министрите на енергетиката и финансите обвиниха „Булгаргаз“ в изнасянето на евтин газ от хранилището в Чирен. Газът, по данни на изпълнителната власт, е продаван на газовите борси.

В събота министърът на енергетиката Александър Николов (ИТН) обаче коментира, че промените в ръководството на компанията нямат общо с тази проверка.

В последните два месеца енергийният министър отправи поредица упреци към вече бившия шефа на „Булгаргаз“ Николай Павлов, че не е миксирал добре газовите доставки за страната, за да намали цената на природния газ.

В петък заедно с Николай Павлов от дружеството бяха отстранени Светослав Делчев, Диана Бонева, Илиян Дуков и Николай Дончев. На тяхно място бяха избрани Иван Топчийски, Антон Адамов, Людмил Йоцов, Стефан Войнов и Анжела Славова.

Източник:

Свободна Европа

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *