Владислав Панев спечели делото за клевета, заведено от Христо Ковачки

Владислав Панев спечели делото за клевета, заведено от Христо Ковачки

Депутатът от „Зелено движение“ Владислав Панев спечели делото за клевета, което бизнесменът Христо Ковачки заведе срещу него. Това съобщи Панев в публикация във Фейсбук.

Повод за делото беше серия от публикации на Панев от 2019 и 2020 г. в изданията „Дневник“ и „Капитал“, в които се твърди, че компании на Ковачки внасят и горят боклуци, с което увреждат здравето на хората и околната среда в районите на Гълъбово, Перник и Бобов дол.

Съдът отсъжда, че публикациите на Панев не са насочени срещу Ковачки, а целят да предизвикат обществен дебат във връзка със замърсяването на въздуха и опазването на околната среда. В решението си съдът се позовава на множество медийни публикации, които свидетелстват, че Ковачки присъства със свои фирми в енергийния сектор. Затова и твърденията на Панев не са обидни, а изразите „Ковачки гори отпадъци, трови ни и взема от нашите пари“, както и „компаниите на Ковачки започнаха масиран внос на боклуци от Италия с цел изгаряне“ не представляват клевета.

„Дори да се приеме, че с публикациите се приписват определени действия, от множество публикации в медиите се установява, че са предприети проверки от компетентни органи след сигнали за застрашаване на екологичната сигурност на България с горене на вносни отпадъци. В този смисъл тези публикации кореспондират със становища на компетентни държавни органи и изказвания на техни представители“, пише в решението на съда.

„Надявам се това решение да е крачка към връщане на справедливостта в България, към това всички да сме равни пред закона, към свободата да не те е страх като разкриваш далаверите на властта и свързаните с нея олигарси“, коментира самият Панев.

През август миналата година разследване на Свободна Европа показа, че ТЕЦ „Брикел“, чиято собственост е свързвана с Ковачки, е изгаряла отпадъци със съгласието на Министерството на околната среда, въпреки че отпадъците не са били включени като гориво в разрешителното ѝ.

ТЕЦ „Брикел“ официално не е собственост на бизнесмена Христо Ковачки. Доклад на природозащитната организация „Грийнпийс“ – България обаче свързва Ковачки със собствеността на централата. Самият бизнесмен през годините е потвърждавал, че е консултант на някои от бизнесите, които му се приписват.

ТЕЦ „Брикел“ е сред централите, за които често има сигнали, че замърсяват въздуха. Разследване на международната журналистическа мрежа OCCPR, публикувано от „Биволъ“, разкри, че тя е подавала занижени отчети за въглеродните си емисии в продължение на години.


Източник:

Свободна Европа

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *